Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1019382_0001.png
1019382_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 12. juli 2011Sagsnr.: 10942/260202
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. juni 2011stillet følgende spørgsmål nr. 477 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 477:

”I den seneste rådgivning fra Det internationale havundersøgelsesråd, ICES, vedrørendebestanden af europæisk ål fremgår det, at ICES opfordrer de lande, hvor genudsætninger en del af genopretningsplanen, til at omskrive planerne, så udsætning ikke længere eren del af planen til at opnå målsætninger i Rådets forordning (EF) Nr. 1100/2007 omforanstaltninger til genopretning af bestanden af europæisk ål. Vil ministeren oplyse,om Danmark vil følge dette råd i det fremadrettede arbejde med genopretning af deneuropæiske ålebestand?”

Svar:

Jeg er opmærksom på den seneste rådgivning fra Det internationalehavundersøgelsesråd, ICES, om bestanden af europæisk ål, herunder de fremførteforsigtighedsbetragtninger vedrørende effekten af udsætning af ål.I EU-forordningen fra 2007 om foranstaltninger til genopretning af bestanden afeuropæisk ål blev der fastlagt overordnede målsætninger og rammer for reduktion afnegativ menneskelig påvirkning på ålebestanden, herunder blandt andet fiskeriindsatsen.I forordningen er der et mål om, at mindst 40 % af den oprindelige gydebestand på langsigt skal kunne udvandre fra ferskvand, og at fiskeriindsatsen i saltvand reduceres medmindst 50 % over en 5 års periode.Det indgår endvidere i forordningen, at udsætning af ål kan bidrage til genopretning afålebestanden og opfyldelse af målsætningerne i forordningen, når udsætning indgår somen del af en åleforvaltningsplan.
De enkelte medlemslande har på dette grundlag udarbejdet konkreteåleforvaltningsplaner.Den danske åleforvaltningsplan, som blev godkendt af Kommissionen i efteråret 2009,indeholder bl.a. begrænsninger for alle former for ålefiskeri. Endvidere indeholderforvaltningsplanen en strategi for åleudsætninger, som skal bidrage til opfyldelse afmålsætningerne i forordningen. Danmark kan således ikke omskrive den godkendteåleforvaltningsplan.Fødevareministeriet vil tage den seneste rådgivning fra ICES med i overvejelserne i detvidere arbejde i Danmark med beskyttelse af ålebestanden.Jeg kan oplyse, at Kommissionen – på baggrund af medlemslandenes førsterapportering om deres nationale åleforvaltningsplaner og Kommissionens efterfølgendeevaluering, som skal forelægge senest 31. december 2013 – skal foreslå eventuellerelevante yderligere foranstaltninger til at bestanden af europæisk ål bliver genoprettet. Idenne proces bør rådgivningen fra ICES også indgå.Målet er, at de foranstaltninger for genopretning af bestanden af europæisk ål, somDanmark og de andre lande i EU har iværksat, samlet kan sikre, at ålebestanden på langsigt udvikler sig på bæredygtig vis.
Henrik Høegh
/Mette Selchau
2