Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1017133_0001.png
1017133_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. juli 2011Sagsnr.: 10635Dok.nr.: 257097
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. juni 2011 stil-let følgende spørgsmål nr. 450 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 450:

”Vil ministeren redegøre for reglerne om oprindelseslandsmærkning på fødevarer?”

Svar:

Færdigpakkede fødevarer skal mærkes med fødevarernes oprindelse, hvis en udeladelsevil kunne vildlede forbrugeren.For økologiske fødevarer, der er pakket i EU, er det obligatorisk at mærke med råvarensoprindelse, ligesom der efter EU´s handelsnormer er krav om oprindelsesmærkning påfølgende grupper af fødevarer:Fersk fjerkrækød fra 3. lande,Æg,Honning,Vin, herunder mousserende vin og hedvinFrugt og grøntsager omfattet af handelsnormer,Ekstra jomfruolie og jomfruolie,Fisk.
Reglerne er fastsat inden for EU's markedsordninger for landbrugsprodukter eller fiske-riprodukter, og er først og fremmest indført for at lette handlen med varer på tværs aflandegrænser, herunder medvirke til gennemsigtighed i markedet.
Endelig er der regler om oprindelsesmærkning for oksekød. Reglerne blev indført somen del af ordningen for identifikation og registrering af kvæg og om mærkning af okse-kød og oksekødsprodukter i forlængelse af BSE-krisen i 1990’erne.I de igangværende forhandlinger om forslaget til fødevareinformation til forbrugerne ogforslaget om handelsnormer i regi af Kvalitetspakken drøftes øget anvendelse af oprin-delsesmærkning.
Henrik Høegh
/Caroline D. Nordentoft
2