Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
921472_0001.png
921472_0002.png
921472_0003.png
921472_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen / DEP /3.1Den 26. oktober 2010
TALE TIL SAMRÅD DEN 27. OKTOBER2010 I UDVALGET FOR FØDEVARER,LANDBRUG OG FISKERI(det talte ord gælder)Spørgsmål CV”Vil ministeren fastholde det danske forbud mod bisfenol-A isutteflasker, trods EFSA's afvisning af, at der er videnskabeligtbelæg for et forbud mod det homonforstyrrende stof bisfenol-A?”Svar- Dagens samrådsspørgsmål går på, om jeg vil fastholdedet danske forbud mod bisphenol A i sutteflasker. Detkorte svar dertil er: ja!
- Det danske forbud mod bisphenol A i fødevarekon-taktmaterialer rettet mod 0-3 årige er begrundet i envurdering fra DTU’s Fødevareinstitut af et nyt studiemed bisphenol A.
1
- Fødevarestyrelsen noterede sig i den forbindelse, atstudiet ifølge DTU’s Fødevareinstitut giver anledningtil usikkerhed med hensyn til effekter på indlæringsev-nen, fordi der er fundet forringet indlæringsevne hoshanrotteunger ved lav dosering med bisphenol A.
- På den baggrund fandt Fødevarestyrelsen, at der ud fraet forsigtighedsprincip burde indføres beskyttelsesfor-anstaltninger i relation til børn i alderen 0-3 år, indtilnye studier kan afklare, at bisphenol A i lave doser ikkehar effekt på udvikling af nervesystem eller adfærd.
- Det danske forbud blev indført i henhold til de haste-procedurer, der er tilladt i EU-systemet.
- I overensstemmelse med beskyttelsesklausulen i EU’sregler om materialer beregnet på kontakt med fødeva-rer har den danske regering underrettet Kommissionenog medlemsstaterne om det danske forbud, og begrun-delsen for begrænsningen.
- En medlemsstat kan i henhold til beskyttelsesklausulenopretholde sine nationale beskyttelsesforanstaltninger,indtil der er gennemført ændringer på EU-plan, ellerKommissionen har afslået at vedtage sådanne ændrin-ger.2
- Regeringen afventer derfor nu Kommissionens svar påDen Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EF-SA’s) nye vurdering af bisphenol A.
- Jeg har noteret mig, at EFSA i sin nye vurdering kon-kluderer, at der ikke er fundet nye data, der kan be-grunde en ændring af den nuværende grænseværdi forbisphenol A i fødevarkontaktmaterialer.
- EFSA mener således ikke, at en mulig forringet indlæ-ringsevne efter lave indtag af bisphenol A kan vurde-res, da effekten statistisk set hverken kan bekræftes el-ler udelukkes.
- Kommissionen afholdt den 8. oktober et møde medmedlemslandene, hvor EFSA’s nye vurdering blevdrøftet. Danmark fremførte på dette møde det danskesynspunkt, at vi anbefaler et forbud mod bisphenol A ialle fødevarekontaktmaterialer til 0-3 årige.
- På mødet fremlagde Kommissionen sine overvejelserom den videre håndtering af bisphenol A efter EFSA’snye vurdering. Kommissionen har foreløbig givet ud-tryk for, at den vil fremlægge et forslag om forbud modbisphenol A i plastmaterialer bestemt til modermælks-erstatninger til børn.3
- Fra dansk side må det betragtes som meget positivt, atKommissionen har taget bekymringerne omkringbisphenol A hos spædbørn alvorligt. Men vi har endnuikke set forslaget, og vi ved jo heller ikke, hvordan deandre EU-lande stiller sig.
- Indtil videre holder vi derfor fra dansk side fast i voresforbud mod bisphenol A i alle fødevarekontaktmateria-ler rettet mod 0-3 årige.
4