Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1003849_0001.png
1003849_0002.png
1003849_0003.png
1003849_0004.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFolketingetChristiansborg1240 København K
27. maj 2011
Som svar på alm. del spørgsmål 436 fremsendes hermed mit talepapir fra samrå-det i FLF onsdag den 25. maj 2011 vedr. Lindholm.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og UdviklingBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetsted3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Med venlig hilsen
CVR-nr.
Sagsnr.
11-10100218866621/1
Charlotte Sahl-Madsen
Dok nr.Side

Samråd (åbent) i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

onsdag den 25. maj 2011 vedr. Lindholm – FLF – alm. del spm. BD og BE.

DET TALTE ORD GÆLDER

Spørgsmål BD:

Vil ministeren redegøre nærmere for, hvilke overvejelser der er gjort for atbevare den forskningsfunktion, der er på DTU Veterinærinstituttet, Lindholm?

Svar BD:

Jeg vil begynde med at understrege, at regeringen betragter diagnostik,overvågning og forskning i virussygdomme som meget væsentlig for den danskefødevaresikkerhed og fødevareproduktion.Vi er opmærksomme på, at området til stadighed skal udvikles og tilpasses iforhold til de aktuelle veterinære risici. Vi skal både have et stærkt akutmyndighedsberedskab og en langsigtet forskningsindsats, der understøtter dette.Med stor respekt for de regionalpolitiske hensyn, som skal tages i betragtning –og som jeg om nogen kender til -, så er det helt centrale spørgsmål, hvordan visikrer, at Danmark fortsat har et tidssvarende veterinært beredskab og enforskning, der understøtter dette.Her taler vi ikke kun om arbejdspladser i tilknytning til Lindholm, men også omarbejdspladser i landbruget og forarbejdningssektoren. Og om eksport imilliardklassen.Vi er i den forbindelse nødt til at overveje, om vi bruger de midler, der er afsat tilmyndighedsberedskab og forskning på det her område på den mesthensigtsmæssige måde.Lindholm er en del af DTU Veterinærinstituttet.Instituttet finansieres ved indtægter fra Fødevareministeriet til det veterinæreberedskab, fra eksterne forskningsmidler, gennem indtægter ved kommercielaktivitet og endelig gennem ordinære tilskud fra DTU’s budget.DTU har oplyst, at disse indtægter samlet ikke har været tilstrækkelige til atdække instituttets omkostninger i 2009 og 2010. Det resterendefinansieringsbehov er blevet dækket ekstraordinært af DTU.DTU har redegjort for, at instituttet har et løbende årligt underskud på ca. 65 mio.kr.Det er en uholdbar situation, som hverken regeringen eller DTU kan leve med.For at finde en løsning på udfordringerne har DTU undersøgt flere forskelligebesparelsesinitiativer. Ét af initiativerne i DTU’s samlede strategiplan er ensamlokalisering af DTU Veterinærinstituttets aktiviteter på Lyngby Campus. Iden forbindelse indgår det som et element at flytte aktiviteterne i Afdeling forVirologi, der er placeret på Lindholm, til Campus Lyngby.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
2/2
DTU vurderer, at en flytning vil skabe mulighed for en styrkelse påforskningsområdet bl.a. gennem forskningsfaglige synergier med andreforskningsområder. Dertil kommer, at DTU vurderer, at en flytning vil kunnebidrage til genopretning af økonomien på DTU Veterinærinstituttet.DTU’s bestyrelse har på den baggrund truffet en principbeslutning om at flytteaktiviteterne fra Lindholm til Campus Lyngby.DTU’s principbeslutning har givet anledning til en række spørgsmål isærrelateret til den samfundsmæssige betydning af en eventuel nedlæggelse afarbejdspladser i regionen.Videnskabsministeriet bad derfor i september 2010 DTU om en redegørelse forforudsætningerne for en eventuel flytning. Videnskabsministeriet modtog enredegørelse fra DTU i november 2010.Redegørelsen konkluderer, at faglige, tekniske og økonomiske forhold peger påbetydelige fordele ved en flytning af aktiviteterne.Videnskabsministeriet har bedt konsulentfirmaet COWI se på DTU’sforudsætninger og beregninger. COWI er ved at færdiggøre deres rapport. Derudestår nu en proces, hvor udkastet til rapporten skal drøftes med bl.a. DTU, mendet er forventet, at den endelige rapport vil konkludere, at det er økonomisk mestfordelagtigt at investere i et nyanlæg i Lyngby frem for Lindholm.Regeringen afventer nu konklusionerne fra dette analysearbejde.Fordi omkostningerne ved opførelse af et anlæg i Lyngby, som vil gøre detmuligt at flytte forskningsaktiviteterne, indgår i et byggeprojekt, som viloverstige 100 mio. kr., vil flytningen fra Lindholm til Lyngby skulle forelæggesFolketingets Finansudvalg via et aktstykke.Det er afgørende, at der snarest findes en løsning på den økonomiske udfordring,DTU Veterinærinstituttet står overfor.Det kræver, at der tages nogle alvorlige beslutninger. Én af dem vedrørerspørgsmålet om flytning af aktiviteterne fra Lindholm. Det er det,samrådsspørgsmålet til i dag omhandler.Men det er vigtigt at holde fast i, at målet må være at sikre, at vi også fremoverhar et tilstrækkelig sikkert veterinært beredskab i Danmark og en solid forskning,der understøtter det.Jeg vil afslutningsvis udtrykke forståelse for den situation, lokalområdet kankomme til at stå i, hvis de nuværende 80 arbejdspladser flyttes.Men det er i den forbindelse vigtigt at anerkende, at staten også opretter nyearbejdspladser i det sydsjællandske område, bl.a. ved placeringen af et nytstatsfængsel på Nordfalster, der forventes at skulle beskæftige 250-300 ansatte.Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
3/3

Spørgsmål BE:

Har ministeren tillid til, at de bebudede besparelser på Veterinærinstituttet og denplanlagte flytning af afdelingen for virologi på Lindholm til Lyngby ikke vilforringe beredskabet over for disse sygdomme?

Svar BE:

Jeg vil lade fødevareministeren svare på dette.
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Side
4/4