Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. juni 2011DyrevelfærdskontoretThomas Kloppenburg2011-0032-0020195010
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 429 (Alm. del), som Udvalgetfor Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 24.maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kristen Touborg (SF).
Lars Barfoed/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 429 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
(Alm. del):
”Vil
ministeren bekræfte, at mange hvalpe fravænnes før de er8 uger med den begrundelse, at fortsat diegivning er for hårdfor tæven, og vil ministeren bekræfte, at fravænning før min-kene er 8 uger ikke er optimalt for hvalpenes velfærd, jf. Pels-dyrbekendtgørelsens krav om fravænning ved mindst 8 uger?”Svar:
Det fremgår af § 24, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1734 af 22. december2006 om beskyttelse af pelsdyr med senere ændringer, at fravænning afhvalpe/unger tidligst må ske, når hvalpene/ungerne er otte uger gamle,medmindre moderens eller hvalpenes/ungernes velfærd er truet på grund afganske særlige omstændigheder.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Fø-devarestyrelsen, der har oplyst følgende:”Det er ikke muligt for Fødevarestyrelsen at udtale sig om ihvilket omfang, der fravænnes minkhvalpe før hvalpene er 8uger.Fødevarestyrelsen vurderer, at det som udgangspunkt vil væremest optimalt at fravænne hvalpene 8 uger fra fødselstidspunk-tet.Der kan dog undtagelsesvist forekomme situationer, hvor mo-derens eller hvalpenes velfærd er truet på grund af ganske sær-lige omstændigheder, og som veterinærfagligt vil kunne be-grunde fravænning, før hvalpene er fyldt 8 uger. Dette må beropå en konkret veterinærfaglig vurdering, og vil f.eks. kunnevære tilfældet, hvis moderen er syg og ikke producerer til-strækkeligt med mælk til at mætte sit afkom.”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen endvidere indhentet en udta-lelse fra Dansk Pelsdyravlerforening, der har oplyst følgende:”Nogle gange er fravænning, før hvalpene fylder 8 uger, posi-tivt for tævernes velfærd og andre gange for hvalpene. I nogletilfælde er tidlig fravænning bedst for såvel tæven som hvalpe-ne.I praksis medfører det, at de danske pelsdyravlere som ud-gangspunkt først gennemfører fravænningen af hvalpene, nårde er mindst 8 uger gamle. Men konstaterer avleren ved det2
daglige tilsyn, at en tæve eller dens hvalpe lider last, og at detteproblem kan løses ved tidlig fravænning, så iværksættes dettenaturligvis straks.Tidlig fravænning sker ofte i samråd med den praktiserendedyrlæge. Avlerens strategi for fravænning er desuden, jf. bilag2 i bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i mink-farme, et fast punkt på dagsordenen, når den praktiserende dyr-læge er på sundhedsrådgivningsbesøg i perioden fra april tilfravænning.”
3