Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1011650_0001.png
1011650_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 17. juni 2011Sagsnr.: 10303Dok.nr.: 249369
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. maj 2011stillet følgende spørgsmål nr. 423 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 423:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelse af FLF alm. del – samrådsspm. AÅ omBurger King den 18. maj 2011 oplyse, om fødevarekontrollens bemærkninger til enbestemt produktionsmetode i en forretningskæde automatisk udløser kontrol hos andreaf kædens butikker?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jegkan henholde mig:”I henhold til fødevareforordningens artikel 17, stk. 1, er det virksomhedernes ansvar atsikre, at fødevarelovgivningen bliver overholdt. Hvis en virksomhed, f.eks. gennemanmærkninger fra kontrollen, bliver opmærksom på et problem, har virksomhedensåledes pligt til at rette op på forholdene. Hvis virksomheden har flere afdelingerindenfor samme virksomhed omfatter pligten alle afdelinger, hvor det kan være relevant.Dette selv om bemærkningerne stammer fra kontrol med en enkelt afdeling. I sådannesituationer er udgangspunktet, at der ikke er noget behov for en særlig kontrolmæssigindsats i forhold til de øvrige afdelinger i virksomheden.Hvis der på grund af alvoren og omfanget af den konstaterede overtrædelse vurderes atvære behov for meget hurtigt at få rettet op på forholdene i samtlige relevante afdelingeraf en fødevarevirksomhed, vil det som oftest ske ved, at Fødevarestyrelsen retterhenvendelse til virksomhedens hovedkontor. I den forbindelse bemærkes, at der intet er
til hinder for at sanktionere virksomheden. Det er muligt at meddele en virksomhedpåbud om at ændre en produktionsmetode i alle afdelinger.En kæde kan også bestå af en række selvstændige virksomheder med hver sin ejer –herunder som franchise. I de tilfælde er det den enkelte virksomhed, som er ansvarlig forat sikre overholdelse af fødevarelovgivningen. Overtrædelser konstateret ved kontrol ién virksomhed, i en sådan kæde, har som udgangspunkt ikke konsekvenser for de øvrigevirksomheder. Det udelukker naturligvis ikke, at problemer observeret ved kontrollen ien enkelt virksomhed kan være en sådan art, at det giver anledning til mere generelle,kontrolmæssige tiltag over for andre lignende virksomheder, uafhængigt af om de indgåri en kæde. Det afgørende vil være, om de pågældende virksomheder må formodes atkunne have samme problem.”
Henrik Høegh
/Jonas Lund Mathisen
2