Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1011657_0001.png
1011657_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 17. juni 2011Sagsnr.: 10303Dok.nr.: 242974
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. maj 2011stillet følgende spørgsmål nr. 422 og nr. 423 (Alm. del) som hermed besvares.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 422:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelse af FLF alm. del – samrådsspm. AÅ omBurger King den 18. maj 2011 redegøre for indholdet af Burger Kings indvending/klagei forhold til Fødevarestyrelsens afgørelse/vurdering og for Fødevarestyrelsens svar?”

Svar:

Fødevareregionens afgørelse/vurdering:

Fødevareregion Vest sendte med brev af 4. juni 2010 et påbud om risikovurdering afPAH (polycykliske aromatiske hydrocarboner) i oksekødsburgere til Burger King iÅrhus. Regionen anførte, at de havde vurderet, at indholdet af benzo(a)pyren i stegteoksekødsburgere højst måtte være 5 mikrogram pr. kg. kød, jf. fødevareforordningensartikel 14 om, at fødevarer ikke må være forurenede og at en overskridelse af dennegrænseværdi medførte, at fødevaren måtte betragtes som sundhedsskadelig.

Burger Kings klage:

I brev af 2. juli 2010 klagede Burger King over vurderingen. Burger Kingargumenterede for, at regionen ikke kunne fastsætte en øvre grænseværdi for PAH igrillet og stegt kød samt at grænseværdien for benzo(a)pyren var fastsat for lavt og udenbegrundelse.Burger Kings klage berørte en række forhold:Nationale danske grænseværdier for PAH ville udgøre en tekniskhandelshindring, som skulle notificeres til EU-kommissionen, samt atforordning (EF) nr.1881/2006 med grænseværdier for PAH er udtømmende.
Fødevareregionen havde fastsat en for lav grænseværdi for benzo(a)pyren istegte oksekødsburgere og havde undladt at begrunde denne.Enhver analyseusikkerhed i forbindelse med prøveudtagning burde kommerestauranten til gode, særligt når der er en så betydelig retsuvished forbundetmed de øvre PAH-værdier for stegt kød.En grænseværdi burde være velbegrundet og funderet i videnskabeligeundersøgelser.

Afvisning fra Sekretariatet for Fødevare- og Veterinærklager:

I brev af 2. august 2010 afviste Sekretariatet for Fødevare- og Veterinærklager (nuFødevareministeriets Klagecenter) klagen, da der ikke var klaget over en afgørelse iforvaltningsretlig forstand, men alene en generel vurdering af, at indholdet afbenzo(a)pyren højst måtte være 5 mikrogram pr. kg. kød. De fandt, atFødevareregionens brev var et udtryk for myndighedens generelle vurdering afretstilstanden på et bestemt område og ikke for fødevareregionens stillingtagen i etkonkret foreliggende tilfælde.
Henrik Høegh
/Jonas Lund Mathisen
2