Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1004671_0001.png
1004671_0002.png
1004671_0003.png
1004671_0004.png
1004671_0005.png
1004671_0006.png
1004671_0007.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, Dep/GMKJDen 18. maj 2011
TALEPUNKT[det talte ord gælder]
Spørgsmål AÅ:”Ministeren bedes oplyse, hvem i Fødevareministeriet som traf afgørelsenom, at offentligheden ikke skulle oplyses om, at Burger King solgte bøffer,som var kræftfremkaldende, og hvorfor denne afgørelse blev truffet.”Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Indledning
- Jeg vil indlede med en gennemgang af sagsforløbet ogderefter komme ind på nogle af de forhold i sagen,som har været fremhævet i pressen.
Sagsforløb- Fødevarestyrelsen gennemfører kontrolkampagner,hvor de udtager prøver til analyse for blandt andetkemiske forureninger. I 2008 og 2009 gennemførteFødevarestyrelsen blandt andet kontrolkampagnermed kontrol af PAH (Polycykliske AromatiskeHydrocarboner) i røget, grillet og stegt kød og fisk.
- PAH kaldes også for tjærestoffer. Det er stoffer somkan være kræftfremkaldende. Stofferne dannes vedforskellige tilberedningsprocesser – for eksempelgrillning, stegning og røgning af kød. Dannelsen afstofferne afhænger af mange forhold; blandt andet aftilberedningstemperatur, fedtindhold og hvor mørkebøfferne bliver stegt - uafhængigt af, omtilberedningen sker på restaurant eller i privaten.
- Benzo(a)pyren er i EU lovgivningen anvendt sommarkør for PAH. Det vil sige, at der analyseres forbenzo(a)pyren når man skal undersøge indholdet afPAH.
- I dag er der vedtaget harmoniserede grænseværdierfor benzo(a)pyren i grillet kød, men da sagenverserede, var det ikke tilfældet. Der var dog en EUgrænseværdi for røget kød på 5 mikrogram per kg.Indhold af benzo(a)pyren og PAH i grillet kød skullederfor vurderes konkret efter fødevareforordningensgenerelle bestemmelser.
- I marts 2009 udtog fødevarekontrollen i Århus prøvertil analyse af grillet burgerkød fra Burger King.Resultatet forelå i maj 2009 og var på 13 mikrogramper kg.
- Fødevarekontrollen foretog en konkret vurdering afrisikoen, herunder sammenlignede fundet på 13mikrogram per kg i grillet kød med grænseværdien på5 mikrogram per kg i røget kød. Indholdet blev på denbaggrund vurderet at være for højt.
- Burger King fik i september 2009 et påbud om ativærksætte procedurer, der sikrede, at indholdet afPAH blev reduceret til et acceptabelt niveau. BurgerKing klagede ikke over dette påbud.
- Ved det næste kontolbesøg hos Burger King i oktober2009 havde virksomheden ikke gjort noget for atmindske dannelsen af PAH under grillning af bøffer.Burger King fik derfor en bøde på 30.000 kr.Derudover fik de en sur smiley.- Den sure smiley og begrundelsen derfor har væretoffentligt tilgængelig på deres kontrolrapport franovember 2009 til oktober 2010 – altså i knap et år,og den kan fortsat findes på Fødevarestyrelsenssmiley-hjemmeside.
- Der foregik en længere korrespondance mellemfødevarekontrollen og Burger King i de følgendemåneder:
- I februar 2010 meddelte Burger King, at de i martsmåned ville få installeret en ny ovn, dervarmebehandler ved en lavere temperatur.- I maj 2010 udtog fødevarekontrollen opfølgendeprøver, og analyseresultaterne var nu tilfredsstillende.
- Og i juni vurderede fødevarekontrollen det materiale,som Burger King havde fremsendt vedr. PAH, ogfødevarekontrollen fastholdt, at niveauet på 5mikrogram per kg skulle overholdes. De opfølgendeanalyseresultater viste, at dette var muligt.
- I forsommeren 2010 var ovnen på restauranten såledesudskiftet, og fødevarekontrollen vurderede atforholdene var tilfredsstillende.- Burger King havde en sur smiley på dereskontrolrapport, men de havde rettet op. Den suresmiley blev i forbindelse med et kontrolbesøg ioktober 2010 erstattet af en glad smiley.
- Dette var det egentlige sagsforløb.- Jeg vil nu gennemgå nogle af de aspekter af sagen, derhar været fremhævet i pressen.
Klagesagen- Et af de aspekter, der har været fremme i pressen, erBurger King’s klage i sagen.
- Som allerede nævnt, klagede Burger King ikke overdet påbud, som de fik i september 2009 om, at deskulle nedbringe indholdet af PAH i deres burgere.
- Burger King klagede først i juli 2010. På dettetidspunkt var forholdene bragt i orden hosvirksomheden. Ovnen var udskiftet, og indholdet afPAH var tilfredsstillende. Burger King havde dogforinden fået en vurdering fra fødevarekontrollen om,at indholdet af benzo(a)pyren ikke bør være højereend 5 mikrogram per kg i det grillede burgerkød.Burger King valgte at klage over vurderingen.- Klagen blev behandlet i Sekretariatet for Fødevare- ogVeterinærklager – nu FødevareministerietsKlagecenter - som i august 2010 afviste at behandleklagen, da fødevarekontrollen ikke havde lavet enegentlig afgørelse, men kun en vurdering.
- Det er korrekt sagsbehandling, at FødevareministerietsKlagecenter afviste at behandle klagen. Dette skyldes,at fødevarekontrollens vurdering i juni 2010 ikke er enegentlig afgørelse i forvaltningsretlig forstand, menalene er en udtalelse vedrørende grænseværdier for
PAH, og denne udtalelse kan ikke påklages. Denafgørelse, som Burger King havde mulighed for atklage over, blev truffet i september 2009.
Offentliggørelse- Et andet aspekt er, om forbrugerne er blevet forholdtoplysninger om problemer med PAH i Burger Kingsburgerkød.
- Indholdet af benzo(a)pyren i Burger Kings burgerkødblev konstateret af Fødevarestyrelsen ved enkontrolkampagne i foråret 2009.- Idet der ikke var en specifik grænseværdi ilovgivningen, som analyseresultatet skulle overholde,betød det, at der skulle foretages en konkret vurderingaf forholdene. Efter den konkrete vurdering afforholdene fik virksomheden en sur smiley påkontrolrapporten.
- Den pågældende Burger King restaurant har herefterhaft en sur smiley på deres kontrolrapport i næsten etår. Oplysning om forholdet har dermed værettilgængeligt i restauranten – ligesom det fremgår afsmiley-hjemmesiden [findsmiley.dk].
Lovgivning og afslutning- Et sidste aspekt i sagen er den manglende specifikkelovgivning – altså, at der ikke var en specifikgrænseværdi for PAH i grillet kød.
- Samtidig med at sagen verserede, var derforhandlinger i EU om opdatering af grænseværdiernefor PAH i fødevarer. Danmark har underforhandlingerne arbejdet for at få fastsat en specifikgrænseværdi for benzo(a)pyren og PAH i grillet kød,og dette er lykkedes.
- De nye grænseværdier for PAH blev vedtaget i april2011. Fra den 1. september 2012 vil der gælde engrænseværdi for benzo(a)pyren på 5 mikrogram perkg for grillet kød. Dette vil for fremtiden lettevurderingen af et analyseresultat både forvirksomhederne og for fødevarekontrollen, ligesomfødevarekontrollen fortsat vil lave kontrokampagnerpå området.