Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1009394_0001.png
1009394_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. juni 2011Sagsnr.: 10265Dok.nr.: 246013
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19. maj 2011stillet følgende spørgsmål nr. 416 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål 416:

”Mener ministeren, at EFSA’s vurdering af omega-3-fedtsyren DHA ervidenskabelig dokumenteret, jf. ministerens svar i Folketingssalen den 18. maj2011?”

Svar:

Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) vedtog den 6.december 2010 at godkende sundhedsanprisningen: ”Indtag af docosahexaensyre (DHA)bidrager til normal udvikling af synet hos spædbørn op til 12 måneder”. Anprisningenkan anvendes på tilskudsblandinger og evt. børnemad, men ikke på modermælks-erstatninger, jf. særligt forbud mod sundhedsanprisninger i direktiv om modermælks-erstatninger og tilskudsblandinger.Beslutningen i komitéen er blevet truffet på baggrund af en videnskabelig vurdering.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har foretaget den videnskabeligevurdering og har konkluderet, at der er tilstrækkelig videnskabelig evidens forsundhedsanprisningen: ”Indtag af docosahexaensyre (DHA) bidrager til normaludvikling af synet hos spædbørn op til 12 måneder”.Jeg har generelt stor tiltro til EFSAs vurderinger vedrørende videnskabeligdokumentation af sundhedsanprisninger og har heller ingen grund til at betvivlekonklusionen i dette tilfælde.
Den danske holdning er generelt, at anprisninger, som kan give anledning tilmisforståelser eller er vildledende for forbrugerne ikke bør godkendes, selv om de ervidenskabeligt dokumenterede.Den pågældende sundhedsanprisning kan medføre misforståelser og kan rejse tvivl omandre fødevarers tilstrækkelighed. Dette skyldes blandt andet, at anprisningen er tiltænktat blive anvendt på tilskudsblandinger, hvilket kan medføre, at forældre fejlagtigt vilvælge dette produkt frem for en modermælkserstatning, hvor anprisningen ikke er tilladtanvendt, eller fravælger amning.På den baggrund stemte Danmark imod vedtagelsen af anprisningen i SCoFCAH. Vi måimidlertid tage til efterretning, at anprisningen blev vedtaget med kvalificeret flertal ikomitéen, og at den ikke er blevet afvist af hverken Rådet eller Europa-Parlamentet.Jeg vil derfor bede Fødevarestyrelsen om at overveje, om der er behov for yderligereernæringsoplysning til nybagte forældre.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2