Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1006235_0001.png
1006235_0002.png
Folketingets Udvalg forFødevarer, Landbrug og Fiskeri
København, den 1. juni 2011Sagsnr.: 10382/244497
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 12. maj 2011stillet følgende spørgsmål nr. 407 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 407:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 11/5-11 fra Fiskerifagligt Netværk omemner til fødevareministerens møde med EU-Kommissionens Generaldirektorat forMaritime anliggender og Fiskeri, jf. FLF alm. del - bilag 283”.

Svar:

Kommissæren for maritime anliggender og fiskeri Maria Damanaki arrangerede 13. maj2011 en konference om den eksterne dimension af Den Fælles Fiskeripolitik.Konferencen var et led i en proces, der vil føre til reform af den eksterne fiskeripolitikog de fremtidige fiskeripartnerskabsaftaler. Konferencen havde deltagelse af ministreansvarlige for fiskeri i EU’s fiskeripartnerskabslande og medlemslandene samtrepræsentanter fra Europa-Parlamentet.Fra dansk side blev der redegjort for de danske positioner til fiskeripartnerskabs-aftalerne, således som de bl.a. kom til udtryk ved samrådet i Udvalget for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri den 12. januar 2011.Af de væsentligste danske synspunkter kan nævnes, at fiskeri uden for EU-farvand måudføres fuldt ud på linje med principperne i den fælles fiskeripolitik for at sikrebæredygtigt og ansvarligt fiskeri.Der er behov for forbedrede videnskabelige bestandsvurderinger i forbindelse medaftalerne. Det er meget centralt, at vi har solid viden om bestandenes tilstand for at sikre,at der alene fiskes på bæredygtige bestande. Der bør udvikles et regionalt samarbejde, såder foretages én samlet videnskabelig vurdering dækkende flere landes farvande, nårbestandene bevæger sig mellem disse.
Der må fokuseres mere på det samlede fiskeri i partnerlandenes farvande, ogsåomfattende fartøjer fra andre lande end EU, så der kun fiskes på overskudsbestande ellerkun fiskes på ressourcer, som partnerlandet ikke selv ønsker at fiske.Kontrolregimet må udbygges i de omfattede landes farvande, hvor regionalt samarbejdeom fiskerikontrollen blandt en gruppe af partnerskabslande vil indebære fordele.Fra dansk side lægges der vægt på størst mulig åbenhed i forbindelse med aftalernesindgåelse og evaluering. Alle involverede parter og offentligheden må være i stand til atfølge forhandlingerne og gennemførelsen af aftalerne. Fuld adgang til evaluerings-rapporter må være højt prioriteret.Fiskeripartnerskabsaftalerne skal i højere grad komme partnerskabslandene til gode ogmå være til fordel for den lokale befolkning. Incitamenter og forpligtelser for EU-fartøjerne til at lande deres fangster til forarbejdning i partnerlandet må være enintegreret del af partnerskabsaftalerne.EU må fortsætte med at yde sektorstøtte til kapacitetsopbygning til fordel forvidenskabelig forskning, kontrol og administration.Der må også være størst mulig sikkerhed for, at europæiske penge anvendes til deformål, som er opstillet i aftalerne, og EU’s fiskeripartnerskabsaftaler må bidrage tilopfyldelse af målsætninger på udviklingsområdet og miljøområdet for at opnå synergi.Endelig er det væsentligt, at fiskeripartnerskabsaftalerne indeholder krav omoverholdelse af menneskerettigheder og demokratisk udvikling.
Henrik Høegh
/ Ole Poulsen
2