Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
1000006_0001.png
1000006_0002.png
1000006_0003.png
1000006_0004.png
1000006_0005.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Dyrevelfærdskontoret2011-151-0514KAB41080
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 383 (Alm. del), som Folke-tingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justits-ministeren den 27. april 2011.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 383 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

(Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14/4-11 fraDyrenes Beskyttelse vedrørende kontrol af dyretransporter,jf. FLF alm.del – bilag 266.”

Svar:

1.

Dyrenes Beskyttelse har ved brev af 14. april 2011 til justitsministerenog ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fremsendt et notat udar-bejdet af Animals’ Angels, Compassion in world farming og Eurogroupfor Animals om forbedret håndhævelse af Rådets forordning nr.1/2005/EF af 22. december 2004 om beskyttelse af dyr under transportog dermed forbundne aktiviteter mv. (transportforordningen).Dyrenes Beskyttelse udtrykker i foreningens brev til de to ministre be-kymring over omfanget af de lange dyretransporter og opfordrer til, atder både nationalt og i EU-regi tages initiativ til at forbedre forholdenefor dyr i forbindelse med transport.Dyrenes Beskyttelse angiver i den forbindelse en række konkrete tiltag tilforbedring af forholdene på samlestederne og kontrollen af logbøger. Dy-renes Beskyttelse opfordrer endvidere regeringen til at arbejde for en for-bedret og ensartet indberetning af resultater til Kommissionen i henholdtil transportforordningens artikel 27. Desuden finder Dyrenes Beskyttel-se, at den nuværende stikprøvekontrol er for lille til at give et repræsenta-tivt billede af de dyreværnsmæssige forhold.

2.

Justitsministeriet skal indledningsvis oplyse, at reglerne om transportaf dyr og om indretningen af samlesteder hører under Justitsministeriet,mens kontrollen med reglernes overholdelse og hovedansvaret for gen-nemførelsen af veterinærforliget 2008-2012, jf. nedenfor, hører underMinisteriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.Justitsministeriet har derfor indhentet bidrag fra Ministeriet for Fødeva-rer, Landbrug og Fiskeri til brug for besvarelsen af spørgsmålet.

3.

For så vidt angår den nuværende samlestedskontrol har Ministeriet forFødevarer, Landbrug og Fiskeri oplyst, at Fødevarestyrelsens embeds-dyrlæger kontrollerer transportegnetheden af samtlige dyr, der ankommertil samlesteder, og fører kontrol med velfærden på samlesteder, herunder2
de indretnings- og opstaldningsmæssige forhold samt håndteringen ogpasningen af dyrene. Embedsdyrlægerne er således dagligt til stede påsamlestederne og griber ind over for forhold, der ikke er i overensstem-melse med de gældende regler.Fødevaremyndighederne foretager desuden en stikprøvebaseret kontrol afde transportmidler, der forlader samlestederne, ligesom de transportmid-ler, der ankommer til samlestederne, også kan udvælges til stikprøvekon-trol af indladningsforholdene.Fødevaremyndighedernes stikprøvekontrol er risikobaseret, og der læg-ges ved udvælgelsen vægt på risikoparametre såsom transportens formålog længde. Der lægges endvidere vægt på, om transportvirksomhedeneller eksportøren tidligere har været involveret i sager om overtrædelse afreglerne om transport af dyr. Stikprøvekontrollen kan være rettet modalle forhold, som er omfattet af de gældende regler om transport af dyr,eller mod forhold, som ofte giver anledning til problemer. Fødevaremyn-dighederne finder, at den risikobaserede kontrol giver stor fleksibilitet,idet kontrollen kan målrettes særlige indsatsområder.

4.

Det kan i øvrigt oplyses, at regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radi-kale Venstre i august 2008 indgik et fireårigt forlig om veterinærområdet,som gennem effektiviseringer og målrettet kontrol bl.a. skal medvirke tilat sikre dyrevelfærden på samlesteder og under transport.Der er som led i gennemførelsen af veterinærforliget 2008-2012 igangsatfølgende initiativer til forbedring af velfærden for dyr under transport:-----En forbedret kontrol med dyretransporterEtablering af en web-portal for booking af kontrol på samlestederEn styrket vejkontrolEt kvalitetsløft af samlestedskontrollenEt skærpet syn af afgangssøer for skuldersår
Som det fremgår nedenfor, er flere af disse initiativer allerede gennem-ført, og opgaven med at kvalitetsløfte samlestedskontrollen og at skærpesynet af afgangssøer for skuldersår, som endnu ikke er afsluttet, forventesgennemført i begyndelsen af 2012, jf. nedenfor pkt. 7.

5.

For så vidt angåren forbedret kontrol med dyretransporterhar Mini-steriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri oplyst, at Fødevarestyrelsen3
med henblik på at ensarte sagsbehandlingen i forbindelse med kontrollenaf logbøger har samlet behandlingen af logbøger for lange transporter tiludlandet i ét eksportkontrolcenter. Fødevarestyrelsen har endvidereetab-leret en web-portal for booking af kontrol på samlesteder,som vil lettebåde Fødevarestyrelsens og eksportørernes arbejde.

6.

For så vidt angåren styrket vejkontrolhar Ministeriet for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri oplyst, at Veterinærrejseholdets bistand til politietsvejkontroller er blevet styrket og målrettet som led i gennemførelsen afveterinærforliget. Veterinærrejseholdet har således skønsmæssigt opnåetca. ni ekstra kontroldage på vejene sammen med politiet. Endvidere harVeterinærrejseholdet og politiet målrettet kontrollerne mod særlige pro-blemstillinger eller transporttyper, der forventes at være dyrevelfærds-mæssigt problematiske. Vejkontrollerne vil desuden i et vist omfang bli-ve udført på tidspunkter, hvor der hidtil kun sjældent har været gennem-ført vejkontroller, herunder om natten, i weekenden eller på helligdage.Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i den forbindelse op-lyst, at Fødevarestyrelsen – med henblik på at effektivisere og målretteden risikobaserede kontrol – har overflyttet ressourcer til Veterinærrejse-holdet. Styrkelsen af Veterinærrejseholdet er finansieret ved en nedskæ-ring af indladningskontrollen i forbindelse med transport af dyr fra 250til 100 årlige kontroller. Med den målrettede indsats på vejkontrollerneforventes det, at der kan opnås en større præventiv effekt ved den samle-de kontrol.

7.

For så vidt angåret kvalitetsløft af samlestedskontrollenoget skærpetsyn af afgangssøer for skuldersårundersøger Fødevarestyrelsen i samar-bejde med Justitsministeriet for øjeblikket mulighederne for at forbedreforholdene på samlesteder og kvaliteten af kontrollen på samlestederne,herunder synet af afgangssøer for skuldersår. Fødevarestyrelsen forven-ter, at disse tiltag vil være gennemført i begyndelsen af 2012.Det er regeringens opfattelse, at resultaterne af gennemførelsen af veteri-nærforliget bør afventes, før der tages stilling til, om der er behov foryderligere tiltag med henblik på at styrke kontrollen på området.

8.

Dyrenes Beskyttelse anfører, at de danske myndigheders indberetningtil Kommissionen om den udførte stikprøvekontrol er mangelfuld og util-strækkelig. Dyrenes Beskyttelse angiver ikke, på hvilke punkter forenin-gen finder indberetningen mangelfuld og utilstrækkelig.4
Justitsministeriet kan hertil oplyse, at Justitsministeriet i overensstem-melse med transportforordningens artikel 27, stk. 2, på baggrund af bi-drag fra Fødevarestyrelsen og Rigspolitiet årligt afgiver en rapport tilKommissionen for det foregående år om den stikprøvekontrol, som erudført efter forordningens artikel 27, stk. 1.

9.

Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at ministeriet har til hensigt atindlede en bredere dialog med branchen, dyreværnsorganisationer og re-levante myndigheder om udfordringer i forbindelse med reglerne omtransport af dyr og håndhævelsen heraf. Justitsministeriet har derfor invi-teret de nævnte parter til et møde den 26. maj 2011 om udfordringer iforbindelse med reglerne om transport af dyr.
5