Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. maj 2011DyrevelfærdskontoretMartin Reinseth2011-151-0513MRE40131
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 355 (Alm. del), som Folketingets Udvalgfor Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 19. april 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian H. Hansen (UFG).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 355 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri (Alm. del.):
”Vil ministeren redegøre for, hvorfor ministeren mener, atparvis indhusning er dyrevelfærdsmæssigt acceptabelt, nårder selv i forsøg på Aarhus Universitets forsøgsfarm, hvorder sandsynligvis er nøjere overvågning og pasning af for-søgsdyrene end i produktionen, er fundet bidsår der ikke varhelet op hos 1 pct. af parvist indhusede mink og opheledebidsår hos 10,7 pct.?”
Svar:
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet har afgiveten udtalelse af 22. marts 2011 til Justitsministeriet om bl.a. den generellevelfærd i dansk minkproduktion. Udtalelsen er sendt til udvalget den 4.april 2011 som bilag til besvarelse af spørgsmål nr. 302 (Alm. del.).Der fremgår følgende af udtalelsen fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fa-kultet om bidskader:”Forekomsten af bidsår under forskellige indhusningsformerillustreres f.eks. af data fra det første år af et igangværende se-lektionsforsøg med gruppeindhusning ved Aarhus Universitet.I gruppen med parvis indhusning var der ingen døde hvalpemed bidsår, mens der var 2,1 %, der døde eller måtte aflivesmed bidsår ved indhusning af to tævehvalpe og to hanhvalpesammen. Ved en grundig gennemgang af søskende i beggesystemer ved pelsning blev det fundet, at 10,7 % af de parvistindhusede og 15,2 % af de gruppeindhusede hvalpe havdehaft små sår på halespidsen, der var helet op. Sår, der ikke varhelet, blev fundet på 1 % af de parvist indhusede og 3,8 % afde gruppeindhusede hvalpe. De fleste af disse sår var små, al-le kunne behandles, og ingen af sårene var så alvorlige, at af-livning var påkrævet.”Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet konstaterer på den baggrund, atforekomsten af skader på mink er meget lav ved traditionel parvisindhusning.
2