Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
994400_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. maj 2011Sagsnr.: 10031/ 233394
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. april 2011stillet følgende spørgsmål nr. 346 (alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål 346:

”Vil ministeren redegøre for fordelene ved at skifte fra regulering gennem foderkvotertil udlederkrav i akvakultursektoren, herunder oplyse hvad det vil betyde i forhold tilkontrol, administration etc.?”

Svar:

Akvakultursektoren har hidtil været reguleret gennem foderkontrol. Regeringensakvakulturudvalg, som blev nedsat i forbindelse med Grøn Vækst i 2009, har i sineanbefalinger til en bæredygtig udvikling af dansk akvakultur anbefalet, at erhvervetovergår fra foderkontrol til en kontrol, der sker direkte på udledningerne af f.eks.kvælstof.Fordelene ved at overgå til udlederkontrol er, at det skaber et incitament i erhvervet tilvækst og udvikling med henblik på at opnå det største værdiudbytte i forhold til degivne miljømål. Kontrol på udledningerne vil sikre en stor opmærksomhed på atoptimere driften og minimere udledningen, og der skabes et hjemmemarked forudvikling af miljøteknologi til gavn for eksport af knowhow og udstyr tilakvakulturproduktion.Ved en omlægning til udlederkontrol forventes kontrollen med udledningen fra detenkelte anlæg at blive forbedret, idet kravene til egenkontrol bliver skærpet, hvad angårprøveantal og vandføring, hvorved den konkrete udledning fra anlægget bliver merepræcist bestemt.Det vurderes, at en omlægning fra foderkvoter til udlederkrav i akvakultursektoren vilføre til, at størstedelen af den landbaserede akvakulturproduktion fremover vil foregå påanlæg med væsentlig mindre påvirkning af vandløb og det omgivende miljø.Perspektiverne er således både en vækst i erhvervets produktion og konkurrenceevne oget forbedret vandmiljø.
Henrik Høegh
/Mette Selchau