Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
994250_0001.png
994250_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. maj 2011Sagsnr.: 10001Dok.nr.: 233655
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. april 2011stillet følgende spørgsmål nr. 331 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Kristen Touborg (SF).

Spørgsmål 331:

”Ministeren bedes oplyse, om og i givet fald hvornår anvendelsen af mellemafgrødersom alternativ til efterafgrøder er skiftet fra at være pilotprojektet til en fast praksis.”

Svar:

Anvendelse af mellemafgrøder som alternativ til de lovpligtige efterafgrøder erimplementeret i bekendtgørelse nr. 928 af 16. juli 2010 om jordbrugets anvendelse afgødning for planperioden 2010/11 og om plantedække.Af bemærkningerne til loven fremgår det, at pilotprojektet gennemføres for atundersøge, om vintergrønne marker kombineret med mellemafgrøder kan opnå densamme miljøeffekt som udlæg af efterafgrøder. Baggrund for pilotprojektet er, at derforeligger forholdsvis få forsøg og praktiske erfaringer med mellemafgrøder.Pilotprojektet er implementeret i bekendtgørelsen som ét af fem alternativer tiludlægning af de lovpligtige efterafgrøder. Det er således muligt for jordbrugeren atvælge at udlægge mellemafgrøder som erstatning for efterafgrøder fra sensommeren2011.Selv om det ikke direkte fremgår af bekendtgørelsen, er anvendelsen af mellemafgrøder,som alternativ til efterafgrøder, etableret som et pilotprojekt i den forstand, atomregningsfaktoren mellem efterafgrøder og mellemafgrøder, forskningsmæssigt skalevalueres i løbet af de første år, pilotprojektet løber.
Omregningsfaktoren er i første omgang sat sådan, at 1 ha efterafgrøder erstattes med 2ha mellemafgrøder. Faktoren er anbefalet af Århus Universitet ud fra det hensyn, at viher vurderer at være på den sikre side i forhold til at opnå samme miljøeffekt.Pilotprojektet skal afgøre, om omregningsfaktoren er korrekt eller om der er grundlagfor justering.Fødevareministeriet har i december 2010 bedt Århus Universitet om at vurdere effektenaf både mellem- og efterafgrøder. Der er således igangsat forskning med henblik på atsammenligne dyrkningssystemer med henholdsvis efterafgrøder og mellemafgrøder påforskellige jordtyper samt vækst og udvikling af mellemafgrøder gennem efteråretsåledes, at omregningsfaktoren kan verificeres. Der vil foreligge data i løbet af et parvækstsæsoner. Resultaterne fra forskningsprojektet vil herefter understøtte evaluering afpilotprojektet.
Henrik Høegh
/Lars O. Hansen
2