Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
987068_0001.png
987068_0002.png
987068_0003.png
987068_0004.png
987068_0005.png
987068_0006.png
987068_0007.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
DyrevelfærdskontoretMartin Reinseth2011-154-0286MRE40048

Udkast til tale

til ministeren til brug ved

åbent samråd i Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri onsdag den 6. april 2011 kl. 14.00

Spørgsmål AR:

”Vil ministeren tage initiativ til en lovændring, som skal medføre en af-vikling af de danske minkfarme?”

Spørgsmål AS:

”Vil ministeren redegøre for den dyrevelfærdsmæssige situation i mink-produktionen?”

Spørgsmål AT:

”Vil ministeren oplyse, om ministeren har planer om at iværksætte initia-tiver til forbedret dyrevelfærd for mink i form af for eksempel fast bund iover halvdelen af buret, tilstrækkeligt lys, legeredskaber, svømmevandm.v.?”
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Svar:

1.

Fødevareudvalget har kaldt mig i samråd i dag og stillet migen række spørgsmål vedrørende velfærden for mink i Dan-mark. Jeg antager, at baggrunden bl.a. er en række indslag ommink, der har været vist i TV-Avisen.Som bekendt er ansvarsfordelingen på dyrevelfærdsområdetden, at Justitsministeriet har ansvaret for lovgivningen, herun-der reglerne om hold af pelsdyr, mens Fødevareministeriet haransvaret for kontrollen med, at reglerne bliver overholdt.Fødevareministeren har allerede været i samråd i Fødevareud-valget den 16. marts 2011 vedrørende sagen. Fødevareministe-ren redegjorde i den forbindelse for kontrolindsatsen og for enrække initiativer, der er taget på området.Min besvarelse af de stillede spørgsmål vil primært angå reg-lerne om hold af mink.

2.

Fødevareudvalget har stillet tre spørgsmål, som jeg vil be-svare.For det første har udvalget spurgt, om regeringen vil tage initi-ativ til en lovændring, som vil medføre en afvikling af de dan-ske minkfarme.For det andet har udvalget bedt mig redegøre for den dyrevel-færdsmæssige situation i minkproduktionen.Endelig har udvalget – for det tredje – bedt mig oplyse, om jeghar planer om at iværksætte initiativer til forbedret dyrevel-færd for mink i form af f.eks. fast bund i buret samt krav omlys, legeredskaber og svømmevand.
2
Jeg vil besvare spørgsmålene i den nævnte rækkefølge.

3.

Lad mig med det samme slå fast, at jeg ikke vil tage initiativtil at afvikle de danske minkfarme. Jeg mener, at minkavlkandrives dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt.Til brug for dette samråd har Justitsministeriet indhentet enudtalelse fra det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved AarhusUniversitet. Fakultetet har i den forbindelse oplyst, at den gen-nemførte forskning viser, at dyrevelfærden i den danske mink-produktion kan være god, hvis mink indhuses og passes ioverensstemmelse med den gældende pelsdyrbekendtgørelse.Det var bestemt nogle ubehagelige billeder af mink med ube-handlede sår og skader, der blev vist i TV-Avisen. Det kan visagtens blive enige om. Men som fødevareministeren sagdeunder sit samråd, var der tilsyneladende tale om dyr, som ikkevar behandlet i overensstemmelse med den gældende lovgiv-ning. Flere af de viste mink skulle formentlig have været afli-vet.Jeg vil i øvrigt ikke her kommentere nærmere på optagelserne.Jeg har fået oplyst, at der er indgivet anmeldelser til politietvedrørende de relevante pelsdyrfarme, og så må politiet jovurdere sagerne.

4.

I øvrigt vil jeg minde udvalget om, at Danmark har verdensstørste minkproduktion. Ifølge branchens oplysninger sidderdanske minkavlere på ca. 60 pct. af verdensmarkedet forminkpels, og den danske minkproduktion har en værdi på optil 7 milliarder kroner årligt. En afvikling af erhvervet vil medandre ord have store økonomiske konsekvenser.
3

5.

For så vidt angår den dyrevelfærdsmæssige situation iminkproduktionen, som udvalget har bedt mig redegøre for,har fødevareministeren allerede under sit samråd redegjort forde foreløbige resultater af den gennemførte kontrol. Jeg vil herblot gengive de væsentligste resultater af kontrollen.De kontroller, der blev foretaget i 2009, førte til, at der blevgivet 132 indskærpelser og foretaget 4 politianmeldelser.Kontrollen i 2009 omfattede 15 pct. af de ca. 1600 farme. Dehyppigste overtrædelser angik mangel på permanent adgang tilhalm eller andet materiale samt manglende pleje og behand-ling af syge og tilskadekomne dyr. På 8 pct. af de kontrollere-de farme – det vil altså sige på ca. 20 farme – blev der fundetsyge og tilskadekomne dyr, som ikke var håndteret korrekt.I 2010 blev der gennemført en 100 pct.-kontrol, dvs. at samtli-ge farme blev kontrolleret. Den endelige opgørelse over resul-taterne af denne kontrol forventes først at foreligge i juni 2011.En foreløbig opgørelse viser, at der over for ca. 4 pct. af far-mene blev fulgt op med indskærpelse, påbud eller politianmel-delse for manglende håndtering af syge eller tilskadekomnedyr. I øvrigt handlede de hyppigste overtrædelser i 2010 omredekassens størrelse, manglende berigelse eller manglendeoptegnelser over dødsfald og medicinanvendelse.

6.

For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt jeg har planerom at ændre de gældende regler om hold af mink, kan jeg op-lyse følgende:Hold af mink med henblik på pelsproduktion er reguleret vedpelsdyrbekendtgørelsen fra 2007. Bekendtgørelsen byggerbl.a. på en udtalelse fra 2003 fra Det Dyreetiske Råd og på etoplæg udarbejdet i fællesskab af Dyrenes Beskyttelse og4
Dansk Pelsdyravlerforening. Bekendtgørelsen gennemførersamtidig Europarådets rekommandation fra 1999 om pelsdyr idansk ret.Bekendtgørelsen fastsætter et højt beskyttelsesniveau for pels-dyr og skærper på visse punkter kravene til hold af mink i for-hold til Europarådets rekommandation. Det er således enskærpelse af rekommandationen, når vi i Danmark stiller kravom, at minken skal have adgang til enten en hylde eller et rør,udover permanent adgang til halm.Derudover gælder dyreværnslovens krav til forsvarlig behand-ling af dyr selvfølgelig også ved hold af mink.

7.

Endvidere er der for nyligt – som fødevareministeren ogsåoplyste under sit samråd – taget initiativer til nye regler, derskal forbedre overholdelsen af reglerne for hold af pelsdyr.Fødevarestyrelsen har således indført regler om obligatorisksundhedsrådgivning for pelsdyrfarme. Reglerne trådte i kraftden 1. april 2011. Herudover vil der blive indført regler omobligatorisk uddannelse og løbende efteruddannelse af den an-svarlige minkavler samt uddannelse af personalet på pelsdyr-farmene.

8.

Hvad angår de konkrete forslag til regelændringer, der erforeslået i samrådsspørgsmålet, skal jeg bemærke følgende:Som tidligere nævnt har Justitsministeriet til brug for dettesamråd indhentet en udtalelse fra Det JordbrugsvidenskabeligeFakultet ved Aarhus Universitet, og ministeriet har i den for-bindelse bedt fakultetet om at kommentere de konkrete for-slag.
5
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har i den forbindelse op-lyst, at der ikke findes undersøgelser på området, der kan bely-se om fast bund i burene har indflydelse på minks velfærd.Samtidig tyder undersøgelser på, at mink ikke får skader påpoterne ved brug af netbund i burene.For så vidt angår spørgsmålet om tilstrækkeligt lys har fakulte-tet oplyst, at mink opfatter en lysstyrke på 1 lux som dagslys. 1lux er kun lidt mere end lysstyrken fra en fuldmåne. Mink vilderfor under almindelige indhusningsforhold have tilstrække-ligt lys.Udvalget beder mig endvidere forholde mig til forslag om atudstyre burene med berigelse i form af legeredskaber ogsvømmevand.Mink skal ifølge pelsdyrbekendtgørelsen have adgang til halmog til en hylde eller et rør. De danske regler stiller altså allere-de krav til berigelse af bure. Man kan selvfølgelig altid disku-tere, om man bør stille yderligere krav om berigelse, men deter Justitsministeriets opfattelse, at vi på nuværende tidspunkthar fundet et rimeligt niveau med de gældende regler.Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har i øvrigt oplyst, atadgang til svømmevand ikke synes at have en betydning forminks velfærd, der kan måle sig med de forbedringer af vel-færden, der opnås ved at berige buret med hylde, rør og bide-eller tyggeobjekter.

9.

På ét punkt har Justitsministeriet overvejelser om at skærpede gældende regler. Justitsministeriet overvejer således, omdet fortsat bør være tilladt at indhuse fravænnede mink afsamme køn i samme bur.
6
Det skyldes, at der er visse undersøgelser, der viser, at antalletaf bidsår og bidskader er større ved gruppeindhusede mink endved parvist indhusede mink.Den tilgængelige viden om betydningen af gruppeindhusningfor minks velfærd kan imidlertid blive bedre. Det Jordbrugsvi-denskabelige Fakultet har i den forbindelse oplyst, at der forøjeblikket er forskningsprojekter i gang ved Aarhus Universi-tet, der skal belyse, om målrettet selektion og ændret manage-ment kan reducere antallet af bidskader ved gruppeindhusning.Det er Justitsministeriets opfattelse, at man bør afvente, at derer tilvejebragt et bedre vidensgrundlag vedrørende grup-peindhusning, inden der tages endelig stilling til, om de gæl-dende regler bør ændres på dette punkt.

10.

Samlet set er det altså min opfattelse, at der – udover denævnte initiativer vedrørende obligatorisk sundhedsrådgivningog uddannelse – ikke er grundlag for på nuværende tidspunktat skærpe de gældende regler om hold af mink.
7