Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
994784_0001.png
994784_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. maj 2011Sagsnr.: 9714Dok.nr.: 224496
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. april 2011 stil-let følgende spørgsmål nr. 326 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletpå udvalgets vegne af formand Renè Christensen.

Spørgsmål 326:

”Vil ministeren kommentere de listede oplæg fra det store vandplansmøde hos Landbo-Nord, jf.http://www.landbonord.dk/Raadgivning/PlanteRaadgivning/Artikelmappe_Plante/Bilag_Fra_Vandplansmode.htm,og oplyse omkostningerne ved at gennemføre vandplanernei kr. og tab af arbejdspladser?”

Svar:

Oplæggene fra konferencen, arrangeret af LandboNord, vidner om en alsidig og spæn-dende konference om de meget aktuelle emner, der knytter sig til Grøn Vækst og vand-planerne.Oplæggene vedrører grundlaget og de beregnede omkostninger ved det valgte indsats-niveau og de valgte virkemidler i vandplanerne samt mulige erhvervs- og beskæftigel-sesmæssige konsekvenser af planerne.Der er endvidere oplæg om mulige alternativer til de valgte virkemidler, både i form afdyrkningsmæssige tiltag og teknologier til rensning af drænvand fra markerne.Oplæggene er udarbejdet af de forskningsinstitutioner under Københavns Universitet ogÅrhus Universitet, der har bistået regeringen med forarbejdet for Grøn Vækst, mensandre oplæg kommer fra repræsentanter fra landbrugserhvervet.Det er alt sammen emner, som regeringen allerede selv arbejder meget indgående med. Ilyset af de reaktioner, der fremkom i forbindelse med den tekniske forhøring af vand-
planerne i starten af 2010 nedsatte regeringen en række faglige arbejdsgrupper, der pa-rallelt med den offentlige høring af vandplanerne undersøger det faglige grundlag nær-mere.Arbejdsgrupperne ledes af Naturstyrelsen og har deltagelse af bl.a. Landbrug og Føde-varer og Danmarks Naturfredningsforening. Èn af de faglige arbejdsgrupper gennemgårdet faglige grundlag for den baseline, der er fastlagt for indsatsen i vandplanerne, ogsom var et tema på konferencen arrangeret af LandboNord. Arbejdsgruppen forventes atvære færdig om ca. en måned.Som en del af Grøn Vækst 2.0 aftalen fra april 2010 er der i regi af Finansministerietnedsat en række tværministerielle arbejdsgrupper vedrørende det fremadrettede arbejdemed implementeringen af EU’s vandrammedirektiv i Danmark. Der er her en arbejds-gruppe om baseline for den yderligere reduktion af kvælstofudledningen, som skal gen-nemføres i henhold til vandrammedirektivet. Endvidere er der en arbejdsgruppe om al-ternative virkemidler. I den lange række af virkemidler, som arbejdsgruppen undersøger,indgår der også teknologier til rensning af drænvand, f.eks. minivådområder. Arbejds-grupperne er i tæt faglig dialog med forskningsinstitutionerne under både KøbenhavnsUniversitet og Århus Universitet, herunder også repræsentanterne bag de faglige indlægpå LandboNords konference. Arbejdsgrupperne forventer at færdiggøre deres arbejde iløbet af 2011.Med hensyn til beskæftigelsen skal indsatsen i vandplanerne ses som en del af udmønt-ningen af den samlede Grøn Vækst-pakke. Grøn Vækst indeholder indsatser, som harbåde positive og negative beskæftigelsesmæssige effekter. De positive effekter kommerfra en række vækstinitiativer, f.eks. tilskud til miljøteknologi, strømlining af kommuner-nes miljøgodkendelser, fremme af biogas og fremme af økologi. De negative effekter forbeskæftigelsen følger af initiativer på natur- og miljøsiden. Det er regeringens vurdering,at den samlede Grøn Vækst-pakke samlet set er neutral i forhold beskæftigelsen.Det skal bemærkes, at der som en del af Grøn Vækst 2.0 er iværksat et analysearbejdeom vandplanernes konsekvenser for beskæftigelsen og udviklingsmulighederne i visseegne af landet for at få skabt yderligere klarhed over konsekvenserne af den forudsatteindsats. Der skal forsat være mulighed for at drive landbrug i hele Danmark. Denne ar-bejdsgruppe forventer af levere sit bidrag i løbet af 2011.
Henrik Høegh/Tilde Hellsten
2