Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
991187_0001.png
991187_0002.png
991187_0003.png
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-001-04569Den 3. maj 2011
Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. april2011 stillet følgende spørgsmål nr. 325 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rene Christensen (O).

Spørgsmål nr. 325 (alm. del)

Vil ministeren oplyse, hvilke besparelser på miljøsiden der kan opnås, hvisalle svinebedrifter indfører gyllekøling, lavenergiventilation, højtrykskøling,fasefodring, miljøspalter, linespil og lejeplader, rensningsanlæg til tagvandog avl der forbedrer miljøet?

Svar

Gyllekøling.Gyllekøling kan reducere ammoniakfordampningen fra svine-stalde med op til 30 %. Gyllekøling kan ikke anvendes i alle staldsystemerog kan derfor ikke implementeres på alle typer af svinebesætninger. Det erogså vigtigt, at den overskudsvarme, der produceres ved køling, kan anven-des på husdyrbruget for at den fulde miljøeffekt af køling udnyttes. Kanvarmen ikke anvendes, anbefales det ikke at anvende gyllekøling, men enanden ammoniakreducerende teknologi.Lavenergiventilation.Der anvendes en række forskellige ventilationssyste-mer på svinebrug. Valget af ventilationssystem afhænger af staldbygningensudformning, indretning og beliggenhed. Elforbruget til ventilation er afhæn-gigt af ventilationssystemets indretning. Anvendes et ressourceeffektivt sy-stem, kan elforbruget til ventilation reduceres med op til 50 %. Typisk harundertrykssystemer et væsentligt lavere energiforbrug end ligetrykssystemer.Udformning af ventilatorerne har også en betydning for elforbruget. Der erudviklet energibesparende ventilatorer, der kan reducere elforbruget med optil 10 %.Højtrykskøling.Højtrykskøling kan øge velfærd og arbejdsmiljø i svinestal-de og har en god effekt på støv. Det forventes, at højtrykskøling har en redu-cerende effekt på ammoniak og lugtemission, men der er endnu ikke til-
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
strækkelig dokumentation for miljøeffekten, og højtrykskøling er derforendnu ikke et godkendt virkemiddel til reduktion af lugt og ammoniakemis-sion. Højtrykskøling kan ikke anvendes i alle staldtyper eller produktionsan-læg. F.eks. kan højtrykskøling ikke anvendes sammen med strøelse.Fasefodring.Fasefodring har ikke i sig selv en miljøeffekt. En eventuel mil-jøeffekt afhænger af hvilken fodringsstrategi, der anvendes. Fasefodring kanbåde anvendes til at optimere fodring økonomisk og miljømæssigt. Hvis fo-dertildelingen tilpasses med henblik på at reducere dyrenes udskillelse afkvælstof og fosfor, kan udskillelsen af kvælstof reduceres med ca. 15 % isobesætninger og op til 20 % i slagtesvinsbesætninger. Fosforudskillelsenkan tilsvarende reduceres med 10 - 15 %.Miljøspalter og lejeplader.Reduktion af spaltearealet kan reducere ammoni-akemissionen med op til 40 % i forhold til fuldspaltegulve. Ligeledes er dermindre lugt fra et reduceret spalteareal. Miljøeffekten, når spaltearealet re-duceres, er meget afhængig af management på det enkelte husdyrbrug. Hviset mindre spalteareal giver anledning til mere svineri i stierne, kan både lugtog ammoniakfordampningen øges væsentligt. Der kan derfor være noglevelfærdsproblemer på visse gulvtyper, såfremt grisenes gødeadfærd ikke kanstyres. Delvise spaltegulve kan anvendes på de fleste svinebrug.Linespil og hyppig gylleudslusning.Anvendelse af staldsystemer med line-spil har ikke i sig selv nogen miljøeffekt. Typisk anvendes linespil i kombi-nation med gyllekøling og herved opnås en god effekt, da linespil giver mu-lighed for at gylleoverfladen kan køles, hvilket er meget vigtigt for at opnåbedst mulig effekt af gyllekøling. Anvendelse af line eller hyppig udslusningaf gyllen har ikke nogen påvist effekt på ammoniakfordampningen men me-nes at have en effekt på lugtemissionen. Effekt på lugt er endnu ikke verifi-ceret og linespil eller hyppig udslusning er derfor endnu ikke godkendt somlugtreducerende virkemiddel.Rensning af tagvandvurderes ikke at have nogen væsentlig miljøeffekt.Miljøeffekt af avler vanskelig at kvantificere. Historisk tegner avlsfokus påeffektivitetsforøgelse i form af bedre foderudnyttelse en stor del af den re-duktion af miljøpåvirkning, der er opnået de seneste årtier. Imidlertid vil enfortsat effekt af avl alene afhænge af de avlsparametre, man vælger at foku-sere på, men det forventes, at der kan findes yderligere reduktionspotentialeved at fokusere på bedre foderudnyttelse og tilvækst pr. tildelt foderration.Det er ikke praktisk eller økonomisk muligt at implementere samtlige af deovennævnte teknologier på et husdyrbrug. Endvidere findes der relativt fåundersøgelser af kædeeffekten af kombinationer af miljøteknologi.
2
Teoretisk kan der opsættes miljøteknologi, der kan fjerne en stor del af am-moniakfordampningen og lugten fra et svinebrug. Det er dog ikke ud fra enøkonomisk vurdering pt. muligt at implementere sådan teknologi på samtligedanske svinebrug. Endvidere kan en stor del af den miljøteknologi, der pt. erpå markedet, ikke opsættes på eksisterende staldanlæg.
Karen Ellemann
/
Claus Torp
3