Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
980313_0001.png
980313_0002.png
980313_0003.png
980313_0004.png
980313_0005.png
980313_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 30. marts 2011
Tale til åbent samråd AX og AY i Folketingets ud-valg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri[Det talte ord gælder]
Samrådsspørgsmål AX”Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren fremover vil sikre opretholdelsen afdet danske krav om totalt fravær af salmonella i fersk fjerkrækød.”
Samrådsspørgsmål AY”Ministeren bedes redegøre for, hvordan det går med at opnå den salmonellastatus, somDanmark i flere år har arbejdet for.”
Indledning- Jeg vil svare samlet på udvalgets spørgsmål AX ogAY om at opretholde danske regler for salmonella idansk fersk fjerkrækød og arbejdet med den danskesærstatus.
- Jeg mener, at det er meget vigtigt, at forekomsten afsalmonella i både kyllingekød og æg er så lav sommulig.
1
- Der er mange, som hvert år bliver syge af salmonella,og selvom antallet af sygdomstilfælde er faldende iEU, så kan niveauet blive endnu bedre.- I Danmark har vi igennem mange år og med storsucces arbejdet for at bekæmpe salmonella ifjerkræproduktionen. Og vi vil fortsat arbejde for atopretholde det høje danske stade.
Opretholdelse af det danske krav om nul-tolerance- Kommissionens forslag til forordning ommikrobiologiske kriterier for salmonella i fjerkrækød,omfatter de salmonellatyper, som flest menneskerbliver syge af. Det betyder en forbedring afbeskyttelsesniveauet i hele EU, og dermed også enforbedring for de danske forbrugere.
- Forslaget omfatter dog ikke alle salmonellatyper,sådan som det gælder i dag i Danmark fordanskproduceret fjerkrækød.- Vi har over for Kommissionens understreget, at det erafgørende for Danmark og for de danske forbrugere,at forslaget giver mulighed for, at vi kan opretholdekravet om, at der ikke må være nogen form forsalmonella i danskproduceret hønse- og kyllingekød.
2
- Vi er i kontakt med Kommissionen, og vi har foreslåeten løsning, hvor der indsættes en bestemmelse iKommissionens forslag, så det bliver muligt formedlemslandene at opretholde kriterier for andresalmonellatyper end de to, der er omfattet af forslaget.
- Kommissionen har givet udtryk for forståelse over fordet danske synspunkt, og jeg er optimistisk medhensyn til, at Danmark fortsat kan kræve fravær af allesalmonellatyper i dansk fersk fjerkrækød.- Branchen er indstillet på, at Danmark skal fastholdeden danske nul-tolerance, og opretholde det højedanske stade.
Dansk særstatus for salmonella i konsumæg og kyllingekød- Med hensyn til hvordan det går med at få dansksærstatus for salmonella, skal vi skelne mellemsærstatus for konsumæg og særstatus forslagtekyllinger.
Særstatus for salmonella i konsumæg- For æggene har vi argumenterne i orden. I Danmarkopfylder vi betingelserne for at opnå særstatus forkonsumæg: Kommissionen har anerkendt, at voreskontrolprogram lever op til de stillede krav. Og vi
3
ligger under 2 pct., som er den acceptable grænse forforekomst af salmonella i besætningerne.
- Trods en ihærdig indsats er det imidlertid ikkelykkedes at samle et kvalificeret flertal for forslagetom dansk særstatus for konsumæg.
- Inden for de sidste år, har der været en række mødermed medlemslande og Kommissionen. Jeg har senest ijanuar haft et møde med kommissær Dalli, hvor vidrøftede særstatus. I den forbindelse aftalte vi, at vikunne holde et opfølgende møde om sagen. Jegarbejder derfor på et møde med kommissæren primomaj, hvor jeg vil bede Kommissionen om atfremskynde sagen og hurtigst muligt få forslaget sat tilafstemning i komitéen, den såkaldte SCoFCAH-komité.- På grundlag af de nye beslutningsprocedurer, somtrådte i kraft den 1. marts, kan Kommissionen nemlignu vedtage forslaget efter behandling i et særligtappeludvalg, selvom der ikke er et kvalificeret flertalfor det.- Medmindre der er kvalificeret flertal imod, erKommissionen nemlig kun forpligtet til at søge denbredest mulige opbakning.4
Særstatus for salmonella i slagtekyllinger- Med hensyn til særstatus for slagtekyllinger erkriteriet, at forekomsten af salmonella i alle led iproduktionen skal ligge under 2 pct. i to år i træk. Herhar vi i Danmark hele tiden ligget lige omkringgrænsen for forældredyrsgenerationen. I 2008- 2009lå vi under, men desværre skete der det i 2010, atforekomsten for salmonella i forældredyrene lå lidtover det niveau, som kræves for at få særstatus.
- Det betyder, at det ikke er aktuelt lige nu forKommissionen at behandle den danske ansøgning omsærstatus for slagtekyllinger.
- Vi er nu i gang med en ny to-års periode, hvor vi skalholde os under grænsen, inden Kommissionen kanstille forslag om særstatus til Danmark påslagtekyllinger.
- For god ordens skyld vil jeg vil gerne tilføje, at denlidt højere forekomst af salmonella i forældredyreneikke har betydning for fødevaresikkerheden. Niveaueti slagtekyllingebesætninger og i det ferske kød ersåledes fortsat under den tilladte grænse. Det skyldesikke mindst det intensive danske kontrolprogram i alleproduktionsled. Det høje beskyttelsesniveau forforbrugerne bekræftes af den offentlige5
stikprøvekontrol – den såkaldte case-by-case kontrol –som igen i 2010 viste, at der ikke var salmonella idansk kyllingekød.Afrunding- Så for at opsummere: Vi arbejder aktivt for atopretholde de danske krav om nul-tolerance.Branchen er fuldt indstillet på, at vi skal opretholdedet høje nationale stade, og Kommissionen harforeløbig udtrykt sig positivt og har forståelse forvores synspunkter.
- Samtidig arbejder vi fortsat for det mål, der heddersærstatus i Danmark – først for æg og på sigt forkyllingekød. Jeg ser begge dele som ambitiøse, menrealistiske mål, som vil gavne både forbrugerne ogerhvervet i Danmark.
6