Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
982599_0001.png
982599_0002.png
982599_0003.png
982599_0004.png
982599_0005.png
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
11. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-151-0498TKL41510+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 301 (Alm. del), som Udval-get for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den24. marts 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian H. Hansen(UFG).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 301 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

(Alm. del):

”Vil

ministeren redegøre for status og planer for at opfyldekommissoriet for Arbejdsgruppen om hold af svin for så vidtangår rodemateriale til svin?”

Svar:

1.

Arbejdsgruppen om hold af svin afgav i september 2007 en delrapportom beskæftigelses- og rodematerialer til svin. Rapporten blev afgivet ioverensstemmelse med arbejdsgruppens kommissorium af 25. januar2007, hvoraf det bl.a. fremgår, at arbejdsgruppen anmodes om en forlodsbehandling af problemstillingen om svins behov for beskæftigelses- ogrodemateriale (valg af materiale, mængde mv.).Det fremgår bl.a. af arbejdsgruppens delrapport, at der er behov for yder-ligere undersøgelser og forskning for helt præcist at kunne fastsætte,hvilken påvirkning forskellige mængder materiale samt forskellige tilde-lingsmetoder og -hyppigheder har på svins beskæftigelses- og rodebehov.Der foreligger ifølge delrapporten forskningsresultater for slagtesvin meden vægt på mellem 27 kg og 70 kg, og for disse svins vedkommende sesen nedgang i den unormale adfærd, når svinene tildeles 92 gram halm pr.svin pr. dag frem for 0 gram halm pr. svin pr. dag. En yderligere nedgangkan observeres i forekomsten af unormal adfærd, når svinene tildeles1092 gram halm pr. svin pr. dag frem for 92 gram halm pr. svin pr. dag.Ved tildeling af 2092 gram halm pr. svin pr. dag, kan der ikke observeresnogen forskel i forekomsten af unormal adfærd.Arbejdsgruppen anfører i den forbindelse, at det ikke af resultaternefremgår, hvor den nedre grænse – mellem 92 gram og 1092 gram halmpr. svin pr. dag – ligger for, at der opnås en yderligere reduktion afunormal adfærd, ligesom det ikke af resultaterne fremgår, hvor stor enreduktion af unormal adfærd, der opnås ved tildeling af halm under 92gram.Arbejdsgruppen nævner samtidig, at hvis svin tildeles mindst 92 gramhalm hver dag, har det en positiv effekt på svinenes velfærd, hvorimodder ikke med tilstrækkelig sikkerhed i dag kan fastsættes en højere mini-mumsmængde end 92 gram. Arbejdsgruppens delrapport indeholder på2
den baggrund et forslag om, at avls- og slagtesvin tildeles beskæftigelses-og rodemateriale i form af mindst 92 gram halm pr. svin pr. dag.Arbejdsgruppen påpeger imidlertid samtidig, at der ikke på nuværendetidspunkt findes stald- og gyllesystemer, der kan håndtere større mæng-der halm. Der foreligger endvidere på nuværende tidspunkt ikke videnom, hvordan systemer, der kan håndtere mere halm end 10-20 gram halmpr. stiplads pr. dag, i fremtiden kan konstrueres mv. Et krav om størremængder halm kan også betyde øget smitterisiko, påvirke arbejdsmiljøetfor de ansatte i svineproduktionen og de generelle miljømæssige forhold.Det er derfor efter arbejdsgruppens opfattelse vigtigt, at der snarest gøresen betydelig indsats for at sætte en række forsknings- og udviklingspro-jekter i gang på området, der inden for en årrække kan belyse de udfor-dringer, som et krav om øgede mængder halm vil stille til bl.a. stald- oggyllesystemer.

2.

I oktober 2007 sendte Justitsministeriet arbejdsgruppens delrapport ihøring hos relevante myndigheder, organisationer mv. En række af demyndigheder, organisationer mv., der afgav høringssvar, gav udtryk for,at det ikke på baggrund af den tilgængelige videnskabelige forskning påområdet – herunder de undersøgelser, der ligger til grund for arbejds-gruppens behandling af emnet – klart kan konkluderes, hvilken mængdehalm svin skal tildeles for fuldt ud at tilfredsstille deres behov for be-skæftigelses- og rodemateriale.Ved brev af 21. februar 2008 anmodede Justitsministeriet på denne bag-grund arbejdsgruppen om hold af svin om at udarbejde forslag til toforskningsprojekter om beskæftigelses- og rodematerialer til svin. Detfremgår af brevet, at det ene forskningsprojekt i særlig grad skulle foku-sere på, hvilken mængde hel halm svin skal tildeles for fuldt ud at opfyl-de deres behov for beskæftigelses- og rodematerialer, mens det andetforskningsprojekt i særlig grad skulle fokusere på udvikling af nye stald-og gyllesystemer, der kan håndtere større mængder halm. I brevet anførteJustitsministeriet, at det efter ministeriets opfattelse ville være mest na-turligt, hvis forskningsprojekterne gennemføres ved Det Jordbrugsviden-skabelige Fakultet, Aarhus Universitet, som bl.a. tidligere i perioden fra2003 til 2006 har gennemført et forskningsprojekt om beskæftigelses- ogrodematerialer til slagtesvin.Justitsministeriet orienterede ved brev af 21. februar 2008 FolketingetsRetsudvalg og Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri om, at mini-3
steriet havde anmodet arbejdsgruppen om hold af svin om at udarbejdede to nævnte forslag til to forskningsprojekter om beskæftigelses- og ro-dematerialer. Det fremgår af brevet til udvalgene, at der på denne bag-grund ikke ville blive fremsat lovforslag på grundlag af Arbejdsgruppenom hold af svins delrapport om beskæftigelses- og rodemateriale, idetJustitsministeriet i stedet ville afvente den yderligere forskning.

3.

Ved brev af 28. maj 2008 oplyste Arbejdsgruppen om hold af svin, atden havde behandlet Justitsministeriets henvendelse på tre møder i febru-ar og maj 2008, ligesom arbejdsgruppen i samarbejde med Det Jord-brugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet havde diskuteretindholdet af og rammerne for projekterne. Ifølge brevet havde Det Jord-brugsvidenskabelige Fakultet herefter udarbejdet en projektansøgning foret projekt med fokus på, hvilken mængde hel halm slagtesvin skal tilde-les for fuldt ud at opfylde deres behov for beskæftigelses- og rodemateri-aler.For så vidt angår projektet med fokus på udvikling af stald- og gyllesy-stemer, der kan håndtere større mængder halm, anføres det, at udform-ningen af et sådant projekt vil være meget afhængig af, hvilken mængdehalm der skal fokuseres på. Det vil ifølge brevet derfor være mest hen-sigtsmæssigt at afvente de indledende resultater fra det andet projekt, dernetop fokuserer på nødvendige mængder af halm, før et forslag til et pro-jekt om stald- og gyllesystemer udarbejdes.

4.

Det projekt, der fokuserer på, hvilken mængde hel halm slagtesvin skaltildeles for at opfylde deres behov for beskæftigelses- og rodematerialer,blev opstartet ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Univer-sitet, i efteråret 2009. Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af det-te spørgsmål anmodet fakultetet om en udtalelse om status for projektet.Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har i den forbindelse bl.a. oplyst,at en styregruppe bestående af repræsentanter fra Det Jordbrugsviden-skabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Det Biovidenskabelige Fakul-tet ved Københavns Universitet, Videncenter for Svineproduktion og Dy-renes Beskyttelse var sammenkaldt til konstituerende møde den 5. april2011. Styregruppen har det overordnede ansvar for, at projektets mål op-fyldes inden for de tids- og budgetmæssige rammer.Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har endvidere oplyst, at der efteropstarten i 2009 blev foretaget en række tilpasninger i forsøgsstalden4
med henblik på at udelukke flest mulige kilder til udvikling af unormaladfærd, som ikke er relateret til halmmængden. I 2010 blev der gennem-ført flere gentagelser af tre behandlinger, hvor der tildeles henholdsvis 10g, 500 g og 1000 g halm, men det viste sig imidlertid meget vanskeligt atstyre nærklimaet i de varmere perioder med udmugning en gang ugent-ligt. Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet besluttede derfor at gennem-føre projektet med to daglige udmugninger, hvilket ifølge et pilotstudiegennemført i sommeren 2010 var nødvendigt for at hindre varmeudvik-ling i halmen. Omlægning af staldfaciliteterne på Det Jordbrugsviden-skabelige Fakultet gjorde det desuden nødvendigt at indkøbe grise fra enkommerciel besætning for at få tilstrækkeligt ensartede grise med sammealder. Indkøbet af grise udefra gør det ifølge Fakultetet dog omvendt mu-ligt at gennemføre undersøgelserne hurtigere end oprindeligt planlagt,hvorved den forsinkelse, som de indledende problemer med klimaet hav-de forårsaget, delvist kan indhentes.Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet forventer ifølge udtalelsen, at re-sultaterne af forskningsprojektet kan fremlægges for styregruppen i sep-tember eller oktober 2012. Videnskabelige publikationer og anden for-midling vil efter planen blive udarbejdet i løbet af efteråret 2012 og for-året 2013, og projektet forventes afsluttet med afholdelse af en temadagom halm til slagtesvin i foråret 2013.Der henvises i øvrigt til udtalelsen fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fa-kultet, som vedlægges.
5