Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
973572_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. marts 2011Sagsnr.: 9513Dok.nr.: 216585
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. marts.2011stillet følgende spørgsmål nr. 290 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra René Christensen.

Spørgsmål 290:

”Mener ministeren, at der er i orden at hæve grænseværdierne for en række aktivstofferi en række afgrøder, når kombinationseffekterne ikke kendes?”

Svar:

Alle pesticider, der anvendes i EU, skal gennem en grundig sundhedsmæssig vurdering.Det er højt prioriteret fra dansk side, at godkendelsesproceduren i EU sikrer fuldharmonisering af fastsættelsen af maksimalgrænseværdier for pesticidrester i fødevarer.Regeringen kan alene støtte forslag, der vurderes at være sundhedsmæssigt acceptable.Der tages altid højde for den nyeste viden på området, når der fastsættesmaksimalgrænseværdier for pesticidrester, og grænseværdierne revideres derfor løbendei forhold til ny viden om stofferne. Derfor inddrages også eventuel viden omkombinationseffekter i forbindelse med risikovurderingen ved fastsættelse afgrænseværdier. Med baggrund i den indtil nu opnåede viden om kombinationseffekteraf pesticider, har DTU vurderet, at de foreslåede maksimalgrænseværdier ikke vil væresundhedsmæssigt betænkelige.En ikke videnskabeligt begrundet afvigelse fra de anvendte godkendelsesprincipper vilkunne indebære, at Danmark ikke kan tilslutte sig fastsættelse af nyemaksimalgrænseværdier for pesticidrester i fødevarer f.eks. som følge af nye og mereskånsomme pesticider, nye anvendelser eller videnskabeligt begrundede anmodningerfra tredjelande.Der henvises i øvrigt til svaret på spørgsmål S 1393.Henrik Høegh/Thomas Elvensø