Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
982292_0001.png
982292_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriInstitution: FødevarestyrelsenKontor/initialer:Leds/TOBESagsnr.:-Dato:5. april 2011
Notat om det planlagte kursus for timelønnede embedsdyrlæger, der skal udførekontrol af levende dyr på samlestederFødevarestyrelsen planlægger at indføre en ordning, der går ud på at udbrede anvendelsen af time-lønnede embedsdyrlæger i veterinærkontrollen af levende dyr på samlesteder.Da de timelønnede embedsdyrlæger ikke gennemgår den oplæring (f.eks. intro- og basiskurser), derfinder sted i forbindelse med fastansættelse i Fødevarestyrelsen, skal der, før ordningen træder ikraft, gennemføres et særligt kursus for disse dyrlæger, ligesom der skal gennemføres løbende ef-teruddannelse og supervision.

Baggrund

Fødevarestyrelsen bruger allerede i dag i et mindre omfang timelønnede embedsdyrlæger i forbin-delse med kontrolopgaver på samlesteder. Disse dyrlæger er rekvireret og aflønnet af Fødevaresty-relsen og samlestederne faktureres for kontrollen på linje med den øvrige kontrol foretaget af de fa-ste medarbejdere i fødevareregionerne. Den nye ordning går således ud på at udbrede denne praksistil at være den generelle løsning på samlestederne, herunder de større samlesteder. Samtidigt sikreskompetenceudvikling af timelønnede embedsdyrlæger på et højt og ensartet niveau.Der arbejdes i øjeblikket på udformning af en sådan model, hvor timelønnede dyrlæger ansættes afFødevarestyrelsen til at udføre syningen af dyr, der udføres til EU, på samlesteder. Der er endnu ik-ke indgået en endelig aftale med samlestederne om en ordning med timelønnede embedsdyrlæger.

Kompetenceudvikling

De timelønnede embedsdyrlæger skal, inden de tiltræder, gennemgå en uddannelse, der sikrer at dekan udføre deres arbejde korrekt i henhold til både danske regler og EU- regler. Samtidigt skal dyr-lægerne løbende efteruddannes og superviseres.Fødevarestyrelsen sikrer, at de ansatte embedsdyrlæger er veluddannede og har de faglige kompe-tencer, der skal til for at udføre kontrolopgaverne på samlestederne. Sædvanligvis vil de dyrlæger,der ansættes på timelønnet basis, have erfaring fra klinisk dyrlægepraksis, og de vil som følge herafhave forstand på smitsomme husdyrsygdomme og være i stand til at vurdere husdyrs velfærd. Depågældende dyrlæger vil således have de nødvendige forudsætninger for at kunne foretage en kor-rekt syning af dyrene.
Der udbydes et grundlæggende obligatorisk kursus med titlen ”Dyrlægen som embedsmand”. Dettekursus vil omfatte forvaltnings- og offentlighedsloven, habilitetskrav og håndtering af habili-tetspørgsmål, IT-systemer såsom EU's dyretransportsystem TRACES og Fødevarestyrelsens jour-nalsystem ScanJour samt regler for flytninger af husdyr både i Danmark og til udlandet.Kurset planlægges gennemført på en enkelt dag og vil blive udbudt af Fødevarestyrelsen. Kursetskal gennemføres af alle timelønnede embedsdyrlæger inden selvstændig varetagelse af kontrolop-gaver på samlesteder.Herudover skal der efter det obligatoriske embedsmandskursus foregå en praktisk sidemandsoplæ-ring, hvor konkrete veterinærfaglige færdigheder ajourføres. Dette gælder eksempelvis vurdering afhusdyrs transportegnethed over kortere og længere afstande. Sidemandsoplæring tilbydes efter be-hov. Det vurderes, at behovet vil være minimum én og maksimum tre arbejdsdage.Der skal afholdes opfølgende kurser for de timelønnede embedsdyrlæger mindst én gang årligt (ak-tualitetskursus), hvor den nyeste udvikling i de beskrevne fagområder præsenteres.Såfremt der opstår behov for ansættelse af yderligere timelønnede dyrlæger i en periode, hvor derikke er planlagt et kursus, gennemføres ovennævnte forløb med embedsmandsuddannelse og side-mandsoplæring af Fødevareregionen.De timelønnede embedsdyrlæger skal superviseres af en veterinær sektionsleder minimum én gangårligt. Det er den lokale ledelse, der har ansvaret for denne individuelle kvalitetssupervisering afdyrlægerne. Der anvendes samme model for supervisionen og samme tjekliste/skema som for Sty-relsens fastansatte medarbejdere. Kvalitetssupervisionen består af en supervision af medarbejderenunder udførelse af en eller flere arbejdsopgaver, herunder vurdering af myndighedsrollen, kommu-nikationen og den faglige håndtering, afsluttet med en drøftelse af de observationer der er gjort aflederen under supervisionsforløbet.

Ansættelsestekniske forhold

Når dyrlægen er ansat af Fødevarestyrelsen, er vedkommende per definition embedsdyrlæge, og dermå ikke kunne opstå tvivl i forhold til habiliteten. Derfor kan aktivt praktiserende dyrlæger ikke fo-retage indsyning af dyr fra besætninger, hvor de samtidig er tilknyttet som besætningsdyrlæge. Dyr-lægen skal i ansættelsespapirer og under embedsmandsuddannelsen gøres opmærksom på dette for-hold og på, at han eller hun selv er forpligtet til at sige fra, hvis et habilitetsproblem skulle opstå.
2