Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 16. marts 2011
Tale til åbent samråd AM, AN og AO i Folketin-gets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri[Det talte ord gælder]
Spørgsmål AMVil ministeren redegøre for, hvorvidt der er planer om, at de privatpraktiserendedyrlæger skal udføre kontrol af levende dyr på samlestederne?Spørgsmål ANVil ministeren oplyse, hvad de veterinære myndigheder i vores samhandelslande sigertil, at vi i Danmark definerer privatpraktiserende dyrlæger som embedsdyrlæger for etpar timer om dagen eller et par dage om ugen?Spørgsmål AOMener ministeren ikke, at privatpraktiserende dyrlæger er inhabile i forhold til at udførekontrol på samlestederne, når dyrlægen meget nemt kan være praktiserende dyrlæge forde dyr, der skal sendes af sted – måske har dyrlægen selv skrevet baggrundserklæringenpå dyrene, og måske er ejeren af dyrene den største kunde?
Indledning- Jeg vil gerne redegøre for de ændringer af bemandin-gen på samlesteder, som Fødevarestyrelsen planlæg-ger at gennemføre, og jeg vil besvare samrådsspørgs-mål AM, AN og AO under ét.
1
Effektivisering af Fødevarestyrelsens kontrol- Regeringen arbejder løbende på at sikre, at den offent-lige kontrol med erhvervene foregår både effektivt ogfagligt korrekt.
- Det er samtidig også vigtigt, at både de administrativeog økonomiske omkostninger forbundet med den of-fentlige kontrol holdes på et fornuftigt niveau.
- En ordning, hvor der anvendes timelønnede embeds-dyrlæger på samlestederne, vil give fødevareregioner-ne større fleksibilitet i tilrettelæggelse af kontrollen ogvil samtidigt nedsætte omkostningerne forbundet medkontrollen.- En sådan ordning er den billigste måde at håndtere deudsving, der er i behovet for syning af dyr på samle-steder.Kvaliteten af kontrollen- Samtidig opretholdes det faglige niveau i kontrollenpå det høje stade.
2
Brug af timelønnede embedsdyrlæger på samlestederne- Den planlagte ordning går ud på at lade timelønnedeembedsdyrlæger medvirke til at udføre syningen afdyr på samlesteder. Syningen omfatter bl.a. den fysi-ske kontrol af dyrenes sundhedstilstand, en faglig vur-dering af deres transportegnethed og udfærdigelse afde certifikater, der skal følge dyrene i forbindelse medsamhandlen med andre EU-lande og 3. lande.
- Syningen foretages i dag primært af fastansatte dyrlæ-ger i Fødevarestyrelsen, men der bruges allerede nutimelønnede embedsdyrlæger på samlesteder i be-grænset omfang.
- I forbindelse med den planlagte ordning vil Styrelsenudbrede den praksis og skabe mulighed for, at allesamlesteder vil kunne gøre brug af de timelønnedeembedsdyrlæger.- Fordelen med en ordning med timelønnede dyrlægerer, som jeg nævnte før, at der kan opnås en størrefleksibilitet i tilrettelæggelse af kontrollen og samtidigen reduktion af kontrolomkostningerne, særligt på desamlesteder, hvor der ofte kan være brug for ekstraarbejdskraft med kort varsel.
3
- Modellen med timelønnede kontrollanter kendes i øv-rigt også fra andre kontrolområder under Fødevaresty-relsen. F.eks. anvendes der timelønnede kontrollanteri kødkontrollen på de små slagtehuse, hvor det, i for-hold til den måde produktionen er tilrettelagt, er billi-gere end at have fastansatte kontrollanter.
- Fødevarestyrelsen har foretaget en række beregninger,der viser, at en den planlagte ordning med timelønne-de embedsdyrlæger på samlestederne vil kunne redu-cere kontrolomkostningerne med mellem 15 og 20 %.
- Den primære besparelse ligger i, at de timelønnededyrlæger ikke skal betales for kørsel til kontrollen. Endyrlæge, der kører fra regionen, kører i arbejdstiden.En timelønnet kører i sin egen tid.
- Der er ikke indgået en endelig aftale med samleste-derne om en ordning med timelønnede embedsdyrlæ-ger, men Fødevarestyrelsen er i gang med at forhandlemed samlestedernes brancheorganisation SamMarkom tilrettelæggelse af en ordning.
4
Ansættelse af timelønnede embedsdyrlæger- Jeg har fået oplyst, at den nye gruppe af dyrlæger påsamlestederne vil bestå af dels privatpraktiserendedyrlæger, dels af dyrlæger med tilknytning til slagteri-erne, og der vil også være mulighed for at gøre brug afdyrlæger, som er gået på pension og efterløn.
- Fødevarestyrelsen udvælger og ansætter alle dyrlæger.Som arbejdsgiver har Styrelsen både instruktions- ogsupervisionsbeføjelser over for dem.
Obligatorisk kursus for alle dyrlæger i ordningen- Alle dyrlæger, der indgår i ordningen, skal gennemfø-re et obligatorisk kursus, som bl.a. vil omfatte videnom smitsomme husdyrsygdomme, vurdering af dyrstransportegnethed og regler for dyreflytninger.
Opgaver i forbindelse med samhandlen- Det arbejde, som de timelønnede embedsdyrlægerskal udføre, vil hovedsageligt bestå af syning af dyr,der skal samhandles med andre lande.
- Det er i fuld overensstemmelse med EU-reglerne omsamhandel, der stiller krav om, at kontrollen udføresaf embedsdyrlæger.
5
- Visse 3. lande stiller formelle krav til hvem, der udfø-rer kontrollen på samlestederne. Derfor er det i førsteomgang alene dyr, der skal samhandles med andreEU-lande, som de timelønnede dyrlæger vil skulle ståfor at kontrollere.
De timelønnede embedsdyrlægers habilitet- I forbindelse med indførelsen af en ordning med time-lønnede embedsdyrlæger skal man være opmærksompå habilitetsspørgsmålet.
- Det vil eksempelvis være aktuelt, hvis den timelønne-de dyrlæge samtidig er privatpraktiserende dyrlæge ien landpraksis, der har leverandørbesætninger somkunder.- Det kan ske, at nogle af de dyr, der skal føres oversamlestedet, kommer fra en besætning, som dyrlægenselv har som kunde. I enkelte tilfælde kan det ligefremske, at dyrlægen selv har underskrevet en baggrunds-erklæring, som Kristen Touborg også påpeger.
- For at undgå habilitetsproblemer vil Fødevarestyrel-sen gennemføre en række tiltag:- Fødevarestyrelsen vil bl.a. planlægge dyrlægernesvagter på samlestederne.6
- Senest kl. 9.00 dagen før får den timelønnede em-bedsdyrlæge oplysning om hvilke besætninger, samle-stedet vil modtage dyr fra. Dyrlægen får herved mu-lighed for at leve op til det almindelige krav om habi-litet i dansk forvaltningsret. Som alle andre myndig-hedspersoner har dyrlægen pligt til at undersøge om,der foreligger et habilitetsproblem, inden han eller hunudfører myndighedsopgaver. Der vil således være tidnok til, at en anden dyrlæge kan overtage kontrollenpå den pågældende dag, hvis der konkret er tvivl omhabiliteten.Afrunding- Jeg synes, at Fødevarestyrelsen med den foreslåedeordning har udarbejdet en god model for brugen aftimelønnede embedsdyrlæger på samlestederne.
- Med ordningen tilgodeses både erhvervet, Fødevare-styrelsens faste medarbejdere og vores samhandels-partnere i både EU og 3. lande. Samtidigt sikres fort-sat den gode kvalitet af kontrollen, der udføres påsamlestederne.
7