Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
979241_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. april 2011Sagsnr.: 9624Dok.nr.: 221232
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 262 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Ib Poulsen (DF)

Spørgsmål 262:

”Vil ministeren redegøre for, om det efter ministerens mening er rimeligt, at vi iDanmark opkræver afgift på kontrol af certifikater, som beskrevet i Nordjyskeden 23. februar 2011?”

Svar:

IUU-forordningen trådte i kraft pr. 1. januar 2010. Fødevareministeriet har brugt 2010som et indkøringsår, hvor såvel myndigheder som virksomheder har arbejdet med im-plementeringen af den nye kontrol. Fødevareministeriet har iværksat udviklingen af etIT-system med henblik på at opnå en omkostningseffektiv kontrol, der bebyrder virk-somhederne mindst muligt. IT-systemet forventes at gå i drift i løbet af indeværende år.Det statslige budget er stillet overfor store udfordringer i de kommende år. Derfor vur-derer regeringen løbende, hvordan nye statslige opgaver skal finansieres. I relation tilIUU-kontrolopgaven er det vurderet hensigtsmæssigt at gebyrpålægge kontrollen, sådansom det kendes fra andre statslige kontrolopgaver på blandt andet fødevareområdet.Fødevareministeriet vil løbende afsøge mulighederne for at effektivisere kontroludøvel-sen på området med henblik på at sikre, at udgifterne til den fuldt ud gebyrfinansieredekontrol holdes på så lavt niveau som muligt, dog naturligvis uden at gå på kompromismed kontrolniveauet. Hovedparten af de partier, der skal IUU-kontrolleres, kommer fraNorge. Aktuelt er der således indledt samarbejde med de norske myndigheder om inte-gration af de nationale IT-systemer med henblik på at afdække mulighederne for at for-enkle den administrative håndtering af de norske attester.
Henrik Høegh/Henry Damsgaard Lanng