Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
911048_0001.png
911048_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. november 2010Sagsnr.: 7436Dok.nr.: 155765
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. oktober 2010stillet følgende spørgsmål nr. 26 Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 26:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke andre hydrolyserede hvedeproteiner endMeripro 711 der anvendes i fødevareindustrien, heraf hvilke af disse der ikke harværet gennem en godkendelsesprocedure?”

Svar:

Indledningsvis er det vigtigt at understrege, at det er virksomhedernes ansvar at sikre, atde anvendte ingredienser ikke udgør en sikkerhedsmæssig risiko for forbrugerne.Der er ikke krav om forhåndsgodkendelse af fødevareingredienser, som har væretanvendt i nævneværdigt omfang før 15. maj 1997, såsom hydrolyserede hvedeproteiner.Nye fødevarer, som først er blevet markedsført efter ovenstående dato skal godkendesefter reglerne om nye fødevarer (novel food reglerne). Fødevarestyrelsen oplyser i denforbindelse, at der ikke er nogen hydrolyserede hvedeproteiner, der har været igennemen godkendelsesprocedure efter novel food reglerne.Ifølge allergenmærkningsreglerne skal fødevarer altid mærkes med indhold afingredienser, der er kendte for at kunne give allergi. På den måde er forbrugerne sikret,at de får oplysninger om anvendte allergener i fødevarer. Alle ingredienser, herunderprodukter på basis af hvede, som for eksempel hydrolyseret hvedeprotein, skal derforvære mærket med en oplysning herom.
I den aktuelle sag har producenten oplyst, at der udover Meripro 711 også anvendes desyrehydrolyserede hvedeproteiner Meripro 705 og Meripro 707. På baggrund af dendanske sag har producenten af Meripro valgt at ophøre med salg af både Meripro 705,707 og 711 til fødevarebrug.Fødevarestyrelsen har understreget overfor branchen, at eventuelt indhold afhydrolyseret hvedeprotein altid skal fremgå af mærkningen.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2