Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 15. marts 2011Sagsnr.: 9420Dok. nr.: 212955
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. marts 2011stillet følgende spørgsmål nr. 258 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 258:
”Er ministeren enig i, at det vil være bedre for beskyttelsesniveauet i Danmark, at vi harmulighed for at kræve et fravær af alle salmonellatyper, end hvis vi kun kan krævefravær af de væsentligste salmonellatyper?”Svar:
Det vurderes, at beskyttelsesniveauet i Danmark og EU vil blive forbedret i forhold tilsituationen i dag, da det nye mikrobiologiske kriterium omfatter de to salmonellatyper,som flest mennesker bliver syge af, og kommer til at gælde for både dansk ogimporteret kyllinge-, hønse- og kalkunkød. Det danske forbud mod salmonella, som harværet i kraft siden 2008, gælder kun for kyllinge- og hønsekød og kun dansk kød.Fødevarestyrelsen oplyser, at Danmark i 2010 har importeret over 25.000 tons ferskkyllinge- og kalkunkød.Med ikrafttræden af det nye kriterium for salmonella i fjerkrækød bliver det muligt forDK at afvise fjerkrækød fra andre medlemsstater og tredjelande, som indeholder dissesalmonellatyper.Regeringen vil i samarbejde med fjerkræbranchen arbejde for, at det nuværende stadefor salmonellaforekomst i dansk fersk fjerkrækød fastholdes, også for så vidt angår demindre udbredte salmonella typer.
Vedtagelsen af EU-Kommissionens forslag om fastlæggelse af et mikrobiologiskkriterium for salmonella i fjerkrækød ændrer ikke på den mulighed, som er fastsat iartikel 8, stk. 3(b), i hygiejneforordningen for animalske fødevarer, for at opnå ensærstatus, som svarer til den som Sverige og Finland opnåede i forbindelse med derestiltrædelsesforhandlinger. Danmark vil fortsat arbejde for dette.
Henrik Høegh
/Charlotte Røgild Knudsen
2