Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
911066_0001.png
911066_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. november 2010Sagsnr.: 7422Dok.nr.: 156400
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 13. oktober 2010stillet følgende spørgsmål nr. 23 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 23:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan det kan lade sig gøre, at der overhovedethar været tvivl om, hvorvidt hydroliseret hvedeprotein skal deklareres påfødevarer, efter at fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim VandrupSigsgaard, den 12. oktober 2010 udtaler: "Der er ingen tvivl, reglerne er klare".”

Svar:

Alle ingredienser skal fremgå af mærkningen. Der er dog nogle få undtagelser, blandtandet for drikkevarer med mere end 1,2 procent alkohol for hvilke der ikke krævesingrediensfortegnelse. I 2004 blev der fastsat yderligere allergenmærkningsregler,hvorved det fastlægges, at allergene ingredienser - herunder produkter på basis af hvede- altid skal fremgå af mærkningen uanset, om de er undtaget fra den generelleingrediensmærkningsbestemmelse.Herudover offentliggjorde Fødevarestyrelsens i 2006 en vejledning om mærkning affødevarer med indhold af allergene stoffer. Heraf fremgår det, at alle allergeneingredienser, der er omfattet af listen i bilag 5 i mærkningsbekendtgørelsen skal fremgåspecifikt af mærkningen. Der burde derfor ikke være tvivl om reglerne.Den aktuelle sag om Amo-produkter har sat ekstra fokus på, hvor vigtigt det er forallergikerne, at alle de allergene ingredienser, der er på listen i mærknings-bekendtgørelsen, fremgår af mærkningen på fødevarerne. Fødevarestyrelsen har derforpræciseret reglerne overfor branchen.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2