Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
901782_0001.png
901782_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. oktober 2010Sagsnr.: 7349Dok.nr.: 146572
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. oktober 2010stillet følgende spørgsmål nr. 2 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 2:

”Ministeren bedes med henvisning til FLF alm. del – bilag 364 (2009-10) redegøre for,hvordan man forestiller sig, at Danmark nationalt kan udarbejde en model for tidlig in-volvering, sådan som det fremgår af Landbrug og Fødevarers ønsker i deres hørings-svar.”

Svar:

I enkeltsager, der berører en dansk virksomhed, bliver virksomheden allerede involveretaf fødevareafdelingen, som har tilsynet med virksomheden. Udarbejdelse af en notifika-tion til Rapid Alert Systemet eller et svar på en notifikation fra et andet land krævernemlig, at virksomheden involveres allerede fra start med henblik på udveksling af rele-vante oplysninger i sagen.I sager, der antager et vist omfang på EU-plan, men hvor danske virksomheder ikkeumiddelbart synes at være involveret, har Fødevarestyrelsen i 2008 og i stigende grad i2009 benyttetKontaktforum for importspørgsmålogFokusgruppen for indførsel af fø-devarer med fokus på potentielle risikoprodukter,oprettet i forbindelse med Fødevare-forlig 1 og videreført i Fødevareforlig 2, til at skabe kontakt til branchen med oplysnin-ger om sager, der kan komme til at berøre deres medlemmer.En anden mulighed, som både brancheorganisationer og de enkelte virksomheder harfor uforpligtende at følge med i, hvad der meddeles via Rapid Alert Systemet, erRASFF-Portalen på Europa-Kommissionens hjemmeside:(http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_portal_database_en.htm)
I tillæg hertil har brancheorganisationerne også stadig mulighed for at kommunikeredirekte med Fødevarestyrelsen om sager, som kan have deres interesse, under hensynta-gen til de bestemmelser, der er for udlevering af oplysninger i medfør af Offentligheds-loven og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter. Dissedækker også notifikationer videregivet via Kommissionens Rapid Alert kontaktpunktfra andre landes myndigheder.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2