Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
970073_0001.png
970073_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. marts 2011Sagsnr.: 9140Dok.nr.: 212092
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 199 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 199:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”DSB i åben krig med fødevarekontrollen omgamle sandwich” fra Politiken.dk den 18. februar 2011, herunder redegøre for omfødevarekontrollens kritik har været berettiget.

Svar:

Jeg har bedt Fødevarestyrelsen redegøre for sagen. Fødevarestyrelsen har oplyst, atvirksomheden ikke har indbragt spørgsmålet for Fødevare- og Veterinærklager.Endvidere har Fødevarestyrelsen oplyst mig om følgende:”Fødevarestyrelsen har ved et tilsyn i DSB Togservice den 9. februar 2011 indskærpetto forhold. For det første at virksomheden skulle have egenkontrolprocedurer forhåndtering af sandwich, herunder for at kølekæden bliver overholdt. For det andethvordan håndteringen af sandwich skulle foregå, når de kommer retur fra togene. Beggeforhold havde Fødevarestyrelsen vejledt om ved det foregående tilsyn den 13. december2010.Ved tilsynet den 9. februar 2011 forklarede den medarbejder, som håndterer returvarerfra togene, at sandwich fra togenes salgsvogne sættes på køl ved returneringen. Hvisholdbarheden ikke er udløbet, kan de komme med ud i togenes salgsvogne igen.DSB Togservice har efterfølgende udsendt et nyhedsbrev, hvori de gør opmærksom på,at dette er forkert, idet de ikke behandler sandwich på denne måde. Samtidig har DSBindsendt et tilrettet egenkontrolprogram uden revisionsdato til Fødevarestyrelsen, dadette var aftalt ved det foregående tilsyn den 13. december 2010.
Af det tilrettede egenkontrolprogram fremgår, at det kun er sandwich, som har været påkøl hele tiden, som kan komme med ud i togene igen, så længe holdbarheden ikke eroverskredet. Sandwich, som har været på salgsvognene og dermed uden for køl, måhøjst opbevares 3 timer, hvorefter de skal kasseres.Fødevarestyrelsen vurderer procedurerne som tilfredsstillende. Ved tilsynet den 9.februar kunne medarbejderen imidlertid ikke redegøre for disse, men beskrev en andenarbejdsgang. Det er denne arbejdsgang, der har udløst sanktionerne, idetFødevarestyrelsen lægger vægt på det, virksomheden gør i praksis, uanset evt.nedskrevne procedurer. Procedurerne kunne heller ikke fremvises ved tilsynet.DSB Togservice bestrider endvidere, at de har ompakket de enkelte sandwich i nyemballage. Dette har aldrig været på tale og fremgår da heller ikke af kontrolrapporten,men beror på en journalistisk misforståelse. De sandwich, som hele tiden har væretopbevaret på køl, kan blive pakket på en ny salgsvogn, men i den originale emballage.Dette er forklaret til de medier, som har henvendt sig til Fødevarestyrelsen (BT, DR ogTV2).”
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2