Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 3. marts 2011Sagsnr.: 9013Dok.nr.: 205568
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. februar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 182 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).Spørgsmål 182:
”Ministeren bedes redegøre for, hvad der konkret er gjort fra regeringens side for at sik-re, at varer, som sælges i Danmark og EU mærket som israelske varer, ikke kommer frabosættelser, jf. forbrugerombudsmandens afgørelse i 2004, nævnt i artiklen i Politikenden 7. februar 2011 ”Mad fra vestbred ulovligt mærket”?”Svar:
Spørgsmålet om mærkning af produkter fra de israelsk besatte områder med oprindelse”Israel” rejses regelmæssigt.Fødevarestyrelsen oplyser, at fødevareregionerne, da spørgsmålet blev rejst tilbage i2004 og 2006, blev anmodet om at være opmærksomme på forholdet om mærkning afprodukter med oprindelse ”Israel” i forbindelse med den almindelige fødevarekontrol.Desuden skrev Fødevarestyrelsen (daværende Fødevaredirektoratet) i april 2004 til fø-devarebranchens organisationer og anmodede om, at medlemmerne blev orienteret om,at produkter fra de besatte områder ikke må mærkes med oprindelse ”Israel”.I december 2009 blev spørgsmålet rejst på ny, da de britiske myndigheder udgav envejledning om, hvordan branchen under overholdelse af de almindelige mærkningsreg-ler kan skelne mellem produkter fra palæstinensiske producenter og produkter fra israel-ske bosættere. Den daværende fødevareminister svarede, at hvis fødevarebranchen ellerdanske organisationer fandt behov for det, kunne der udarbejdes en tilsvarende vejled-ning i Danmark.
På baggrund af omtalen i Politiken har Fødevarestyrelsen ved fødevareafdelingen iRødovre foretaget et kontrolbesøg på Københavns Grønttorv, hvor der ikke blev fundetovertrædelser. Relevante importører blev vejledt om reglerne for mærkning med oprin-delse.Der er således en løbende opmærksomhed på dette forhold.
Henrik Høegh
/Caroline D. Nordentoft
2