Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
962699_0001.png
962699_0002.png
962699_0003.png
962699_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 2. februar 2011
Tale til åbent samråd AG i Folketingets udvalg forFødevarer, Landbrug og FiskeriOnsdag den 2. februar 2011Det talte ord gælder
Spørgsmål AG”Vil ministeren redegøre for konklusionerne i Rapport om Pattegrisedødelighed iDanmark og oplyse, hvilke initiativer ministeren påtænker at iværksætte i denforbindelse, jf. FLF alm. del – bilag 128?”
- Inden jeg besvarer samrådsspørgsmålet vil jeg mindejer om invitationen til en teknisk gennemgang afrapporten fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultetom pattegrisedødelighed i Danmark. Den finder stedden 23. februar og der vil være god mulighed for at fådetaljeret indsigt i rapportens konklusioner. Jeg håberderfor, at I vil deltage.
Pattegrisedødelighedens omfang- Sidste forår blev det kendt, at dødeligheden hospattegrise i de danske svinebesætninger er meget høj.
- Og fra landbrugserhvervet så vi tal, der viser, at ca. 24
procent af pattegrisene dør, inden de bliver fravænnet.- Jeg gjorde det allerede dengang helt klart, at det tal erfor højt.- Jeg bad derfor Fødevarestyrelsen om en redegørelse,der skulle afdække problemets omfang og indeholdeforslag til tiltag, der er egnede til at få nedbragtpattegrisedødeligheden.
Bestilling af faglig rapport fra Aarhus Universitet- På Fødevarestyrelsens foranledning har DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet ved AarhusUniversitet udarbejdet en faglig rapport ompattegrisedødelighed i Danmark som er fremsendt tilFødevareudvalget.
- Jeg glæder mig over det grundige stykke arbejde, derligger til grund for rapportens konklusioner og forslagtil tiltag.
Rapportens hovedkonklusioner- Som nævnt peger rapporten på en række mulige tiltagtil reduktion af pattegrisedødeligheden. Den anviserbåde initiativer, som kan have en effekt på kort sigt,og initiativer, der kan gavne på den lange bane.
- En indsats på managementområdet i form af
intensiveret faringsovervågning vil ifølge rapporten påkort sigt kunne nedbringe pattegrisedødelighedenbetragteligt.
- På lidt længere sigt mener forskerne, at en justering afavlsindekset vil kunne reducerepattegrisedødeligheden. Det ville kunne ske ved, atman inddrager et direkte mål for dødelighed iavlsarbejdet.
- Af andre mulige tiltag med effekt på længere sigtnævner rapporten optimering af stimiljøet, forbedringaf sundheden hos søer, optimering af soens ernæringog ændring til løsdrift i farestalden.
Produktionsøkonomien i rapportens forslag- De tiltag, der er foreslået i forskernes rapport vil fåkonsekvenser for produktionen.
- Inden jeg tager en endelig beslutning om, hvilke tiltagder bedst tages i anvendelse for at nedbringepattegrisedødeligheden, mener jeg, at det er vigtigt atfå belyst, hvad de enkelte tiltag vil betyde forlandmanden, herunder de økonomiske konsekvenser.- Med en svineproduktion, der er så stor som dendanske, er det vigtigt, at vi står på sikker grund, når viiværksætter de nødvendige tiltag.
- Rapporten er derfor blevet sendt tilFødevareøkonomisk Institut ved KøbenhavnsUniversitet, der inden for kort tid vil levere deresøkonomiske vurdering.- Rapporten er i øvrigt også blevet sendt i høring i enbred kreds.
Redegørelse fra Fødevarestyrelsen- Når de økonomiske beregninger ligger klar, vilFødevarestyrelsen udarbejde en redegørelse, dersamler konklusionerne fra den faglige rapport ogresultatet af de økonomiske beregninger.
- På baggrund af Fødevarestyrelsens redegørelse vil jegdrøfte rapportens anbefalinger med relevante aktørerog derefter i foråret fremlægge en plan, der på effektivog forsvarlig vis skal sikre, at dødeligheden blandtpattegrisene nedbringes.