Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. Februar 2011Sagsnr.: 8870Dok.nr.: 194300
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. februar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 173 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 173:
”Er ministeren enig med Danmarks Miljøundersøgelser i, at et indhold på op til0,1 pct. af levende ikke EU risikovurderede GMO i foder vil kunne være årsag tiluønskede effekter på miljøet?”Svar:
Som det fremgår af Grundnotat til Folketinget om forslaget til Kommissionensforordning til fastlæggelse af metoder for prøvetagning og analyse til officiel kontrol affoder for indhold af genetisk modificeret materiale, som er under godkendelse i EU,eller for hvilket godkendelsen er udløbet, har Danmarks Miljøundersøgelser i enudtalelse til Miljøstyrelsen udtalt, at ”indhold på op til 0,1 % af levende ikke EU-risikovurderede GMO i foder muligvis vil kunne være årsag til uønskede effekter påmiljøet og bør underkastes en vejledende miljømæssig risikovurdering før en afgørelseom frøpartiets videre skæbne foretages”.Ifølge Plantedirektoratet består de foderleverancer, som forslaget drejer sig om,overvejende af forarbejdede råvarer som sojaskrå og lignende, som ikke indeholderspiredygtige frø og dermed ikke indebærer nogen risiko for spredning i miljøet. Dertilkommer, at de GMO-afgrøder, der p.t. er under godkendelse i EU og som vil væreomfattet af de nye bestemmelser, indtil videre kun omfatter majs, soja, ris og bomuld,som har ringe sprednings- og overlevelsesevne under danske forhold. Det bemærkes iden sammenhæng, at kontrollen med ikke EU-godkendt GM materiale i foder errisikobaseret. Hvis det mod forventning skulle vise sig, at foderpartier viser forekomst
af små spor af GM materiale, som menes at udgøre en risiko for sundheden ellermiljøet, fremgår det udtrykkeligt af Kommissionens forslag, at der er mulighed forindførelse af beredskabsforanstaltninger i henhold til artikel 53 og 54 iFødevareforordningen.Miljøstyrelsen finder, at forslaget i forhold til overensstemmelse mednultoleranceprincippet formelt set er en forringelse af miljøbeskyttelsesniveauet, menvurderer samtidigt, at forslaget om en harmoniseret, kvantitativ metode forprøveudtagning og analyse vil kunne udbedre den konstaterede forskellighed imedlemsstaternes metoder for prøveudtagning og analyse, og dermed være en faktiskforbedring af miljøbeskyttelsesniveauet.Regeringens vurdering er på den baggrund, at forslaget samlet set ikke vil påvirkebeskyttelsesniveauet negativt.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2