Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
950761_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. februar 2011Sagsnr.: 8800Dok.nr.: 193072
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 165 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 165:

”Vil ministeren oplyse, om der findes en avlsmæssig fremgangsmåde, som er mereeffektiv end LG5 til nedbringelse af pattegrisedødeligheden, og som er anbefalet afÅrhus Universitet?”

Svar:

Til brug for besvarelsen har jeg indhentet følgende udtalelse fra Fødevarestyrelsen:”Ifølge rapporten fremgår det, at hvis der skal opnås en større reduktion i dødelighedenend den, der forventes med LG5, så skal overlevelsen inddrages som et direkte mål iavlsmålet. Det er det ikke i dag.Rapporten peger på, at en effektiv måde at formindske dødeligheden på vil være, at manbåde avler direkte for grisenes egen evne til at overleve og desuden avler for soensbidrag til at sikre grisenes overlevelse.Spørgsmål vedrørende effekten af avlsmål og omfanget af eventuelledyrevelfærdsmæssige og etiske problemstillinger i forbindelse med de nuværendeavlsmål i svineproduktionen er nogle af de emner, den nyligt nedsatte arbejdsgruppe iJustitsministeriet vedrørende avl af dyr forventes at ville tage fat i. Arbejdsgruppenforventes at afslutte sit arbejde i sommeren 2012.”
Henrik Høegh
/Katrine Lindegaard