Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
950756_0001.png
950756_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. februar 2011Sagsnr.: 8800Dok.nr.: 193064
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 164 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 164:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange år det forventes at tage før pattegrisedødelighedener nedbragt med 25 pct., dvs. fra 24 pct. til 18 pct. ved brug af LG5?”

Svar:

Til brug for besvarelsen har jeg indhentet følgende udtalelse fra Fødevarestyrelsen:”Ifølge beregninger foretaget af erhvervet selv skulle LG5 have potentiale for atreducere pattegrisedødeligheden med 25 pct. Men rapporten fra DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet påpeger, at der siden LG5s inddragelse iavlsprogrammet i 2004 ikke er sket den forventede reduktion i dødeligheden, mensnarere en stagnering.Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har udarbejdet en præcisering af rapportenskonklusioner vedrørende LG5. Præciseringen peger på en række mulige årsager til, atLG5 ikke har haft den forventede effekt på dødeligheden.Af mulige årsager nævner rapporten: at effekten af LG5 endnu ikke er fuldt realiseretude i produktionsbesætningerne, at der er uhensigtsmæssige genetiske sammenhængemellem LG5 og andre avlsmæssige egenskaber, at der har været en ugunstig trend imanagement, og at der er forskellige miljøforhold i avls- og opformeringsbesætninger iforhold til produktionsbesætninger.
Der kan med andre ord være forskellige forhold, som beregningerne ikke har taget højdefor, men som forhindrer den forventede effekt af LG5 på pattegrisedødeligheden i at slåigennem.Det er derfor ikke muligt at svare på spørgsmålet om, hvor mange år det forventes attage, før pattegrisedødeligheden er nedbragt med 25 pct. ved brug af LG5.”
Henrik Høegh
/Katrine Lindegaard
2