Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
950753_0001.png
950753_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. februar 2011Sagsnr.: 8800Dok.nr.: 193051
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 163 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 163:

”Vil ministeren oplyse, hvor meget pattegrisedødeligheden kan forventes at blivenedbragt med LG5, som har været benyttet i avlen siden 2004, men endnu ikke harmedført en reduktion?”

Svar:

Til brug for besvarelsen har jeg indhentet følgende udtalelse fra Fødevarestyrelsen:”Ifølge rapporten fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet tydede de beregninger,Videncenter for Svineproduktion foretog før indførelse af LG5 på, at man ved atselektere for LG5 kunne forvente at få flere levende grise netop ved dag 5. Menberegningerne viste også, at man kunne forvente at få et øget antal totalfødte grise ikuldet og en reduceret risiko for, at en gris ville dø inden dag 5.Beregningerne viste, ifølge rapporten fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, at derkunne forventes et fald i dødelighed på 2 pct. ved en stigning i kuldstørrelsen med 1gris. Man ville således kunne opnå en fremgang i kuldstørrelsen samtidig med, at manville opnå et svagt fald i den absolutte pattegrisedødelighed.I henhold til rapporten viser beregninger foretaget af Videncenter for Svineproduktion,at LG5-avlsmålet har potentiale for at reducere dødeligheden med 25 pct.
Rapporten fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet påpeger dog, at der endnu ikke ersket den forventede reduktion i andelen af døde grise med LG5, men snarere enstagnering.”
Henrik Høegh
/Katrine Lindegaard
2