Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
DANMARKS MILJØUNDERSØGELSERAARHUS UNIVERSITET
Modtager(e):MiljøstyrelsenAtt: Ole Kaae
NOTAT
Angående: Økologisk Landsforenings henvendelse vedrørende til-strækkeligheden af EFSAs GMO-vurderinger i EU-regi (Spørgsmål 148)Morten Tune StrandbergSeniorrådgiver(Sektionsleder)Dato: 28. januar 2011
Baggrund for DMU’s svar
Baggrunden for Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitets(DMU) udarbejdelse af dette notat er at Ministeriet for Fødevarer, Land-brug og Fiskeri har bedt Plantedirektoratet om at udarbejde et udkast tilministersvar vedrørendeØkologisk Landsforenings henvendelse vedrø-rende tilstrækkeligheden af EFSAs GMO-vurderinger i EU-regi (Spørgs-mål 148).Plantedirektoratet har i den forbindelse bedt Miljøstyrelsen/OleKaae om at bede Fødevareinstituttet og DMU om at komme med be-mærkninger til henvendelsen. DMU har i den forbindelse udarbejdet føl-gende svar vedrørende den økologiske risikovurdering.
Side 1/5
Sammendrag af svar
DMU ’s vurdering er at der fortsat godt kan foretages en økologisk risiko-vurdering der opfanger potentielle uønskede effekter på dansk natur ogmiljø baseret på; 1) det grundlag GM-industrien tilvejebringer for EFSA’svurderinger af økologiske effekter og 2) en faglig vurdering der i en økosy-stemsammenhæng sammenholder afgrødeartens egenskaber med de ind-satte egenskaber.
Afdeling for Terrestrisk ØkologiAarhus UniversitetVejlsøvej 25Postboks 3148600 Silkeborg
Tlf.: 89201400Fax: 89201414E-mail: [email protected]http://www.dmu.dk/omdmu/afdelingerorganisation/terrestriskoekologi/
DANMARKS MILJØUNDERSØGELSERAARHUS UNIVERSITET
Side 2/5
Der er således efter DMU’s vurdering ikke behov for et midlertidigt stopfor godkendelse af GM-planter til dyrkning i forbindelse med den økologi-ske risikovurdering.Det vil dog medføre forbedring af grundlaget for den økologiske risiko-vurdering hvis ansøgninger indeholder data om europæiske arter og dataom flora og fauna i dyrkningssystemet. Disse emner er blandt kritikpunk-terne i det fra Økologisk Landsforening tilsendte materiale. Eksempelvisvil det være oplagt at forsøgsudsætningerne ud over indsamling af agro-nomiske data anvendes til at indsamle og præsentere kvantitative data forforekomsten af flora og fauna i forsøgsparcellernes forskellige behandlin-ger. DMU er ligeledes enig i at overvågningsprogrammerne i mange til-fælde bør indeholde specifikke dele.Vedrørende komparatorer henvises til tidligere udarbejdet DMU-notat(vedhæftet).
Kort opsummering af kritikpunkterne
Der peges i de medsendte dokumenter (”Risk reloaded” og ”Test Biotech”)på at EFSA ignorerer at der mangler undersøgelser som kan indgå i denøkologiske risikovurdering. Desuden kritiseres det at de fleste af ansøgersundersøgelser ensidigt går på tilvejebringelse af økonomiske og agronomi-ske oplysninger, hvorimod undersøgelserne af miljømæssige effekter ermangelfulde specielt for europæiske forhold. På denne baggrund argu-menteres der for at der foretages komplette undersøgelser af potentiellenatur- og miljømæssige effekter som i højere grad end i dag benytter sig afundersøgelser i laboratorium og væksthus.Vedrørende overvågning kritiseres det at EFSA godkender overvågnings-programmer som udelukkende baseres på ”general surveillance”, hvor-imod specifik overvågning kun har været anvendt til at detektere resistensover for Bt-toksin hos målorganismerne (typisk skadevoldende insekter),og dermed ikke har haft et miljømæssigt sigte.
DANMARKS MILJØUNDERSØGELSERAARHUS UNIVERSITET
Side 3/5
Endelig kritiseres anvendelsen af komparatorer.Yderligere stilles der forslag om et midlertidigt stop for dyrkning af GM-planter i Danmark.DMU’s vurdering af kritikpunkterne
DMU er enig i følgende punkter af kritikken fra Økologisk Landsforening:1. Der mangler repræsentative data fra Europa vedrørende effekterpå miljø og natur.DMU vurderer at dette er korrekt. DMU vurderer videre at det villelette den økologiske risikovurdering hvis ansøger fremlagde data forrelevante europæiske arter. Problemet kan dog håndteres ved ek-sempelvis at anvende sikkerhedsafstande til arealer med potentieltfølsomme arter og specifik overvågning af potentielt følsomme arter.Forholdet hindrer således ikke at den økologiske risikovurderingsuppleret med overvågning kan opfange uønskede effekter på naturog miljø. Manglen styrker dog behovet for at der eksempelvis indfø-res afstandskrav til naturområder, hvor dette kan være relevantog/eller at der stilles krav om specifik overvågning.2. Der mangler data om miljøeffekter fra forsøgsudsætningerne somovervejende beskæftiger sig med indhentning af agronomiske ogøkonomiske data.DMU vurderer at dette er korrekt og at kvantitative oplysninger omflora og fauna på dyrkningsarealet udmærket vil kunne inkluderes idesignet af forsøgsudsætninger der hidtil overvejende har tilveje-bragt oplysninger om agronomiske forhold. Det vil være hensigts-mæssigt for udførelsen af den økologiske risikovurdering at data fraforsøgsudsætningerne indeholder kvantitative oplysninger om effek-ter på dyrkningsfladens flora og fauna.
DANMARKS MILJØUNDERSØGELSERAARHUS UNIVERSITET
Side 4/5
De nyligt publicerede EFSA-guidance dokumenter vedr. risikovurde-ring af GM-planter (EFSA Journal 2010; 8(11):1879) og effekter afGMP på ikke-målorganismer (EFSA Journal 2010; 8(11):1877) givergode forslag til undersøgelser for risikovurderingen.Forholdet hindrer dog ikke at den økologiske risikovurdering supple-ret med overvågning kan opfange uønskede effekter på natur og mil-jø. Men manglen styrker begrundelsen for at der bør foretages over-vågning af effekter af dyrkningen og eller dyrkningsformen3. EFSA godkender overvågningsprogrammer som udelukkende erbaseret på generel overvågning (general surveillance).DMU vurderer at kritikken ofte vil være berettiget, fx i forbindelsemed markedsføringsansøgninger der inkluderer dyrkning og DMUhar i flere tilfælde anbefalet undersøgelser og/eller specifik overvåg-ning af den mulige påvirkning af eksempelvis jordbundsorganismerog potentielt følsomme organismer som er beslægtet med målorga-nismerne, samt overvågning af langtidseffekter. DMU vurderer vide-re at det er usandsynligt at de overvågningsaktiviteter der indehol-des i forslag til generel overvågning vil være i stand til at opfangeeventuelle langtidseffekter af dyrkningen, inklusive effekter af regio-nale og tidslige ændringer af dyrkningsmønstre, samt eventuelle ef-fekter der skyldes den transgene afgrødes egenskaber.DMU er uenig i følgende punkter af kritikken fra Økologisk Landsfor-ening:1. Anvendelse af undersøgelser i væksthus og laboratorium til vurde-ring af miljøeffekter.DMU vurderer at mere udbredt anvendelse af undersøgelser i vækst-hus og laboratorium som det anbefales i materialet fra ØkologiskLandsforening kun i ringe grad vil være repræsentative for effekterpå miljø- og naturmæssige forhold i og omkring dyrkningssystemet.
DANMARKS MILJØUNDERSØGELSERAARHUS UNIVERSITET
Side 5/5
Undersøgelseraf alle potentielle økologiske effekter førend en even-tuel tilladelse til markedsføring er ikke mulig i praksis og at forsøgedenne fremgangsmåde er heller ikke hensigtsmæssig da det vil væreomkostningsfuldt set i forhold til den ringe grad af øget sikkerhed dereventuelt ville kunne opnås.2. Beslutningom en periode uden dyrkning af GM-afgrøder iDanmarkDMU ’s vurdering er at der ikke i forbindelse med den økologiske ri-sikovurdering er behov for et nyt stop for markedsføringstilladelservedrørende dyrkning. DMU vurderer videre at der fortsat kan fore-tages en økologisk risikovurdering der opfanger uønskede effekter pådansk natur og miljø baseret på; 1) det grundlag GM-industrien til-vejebringer for EFSA’s vurderinger af økologiske effekter og 2) enfaglig vurdering der i en økosystemsammenhæng sammenholder af-grødeartens egenskaber med de indsatte egenskaber.3. Vedrørende komparatorerHer henvises til tidligere notat fra DMU (vedhæftet)DMU har ikke taget stilling til landbrugsmæssige (inkl. sameksistens) ogsundhedsmæssige spørgsmål.
Notater er udarbejdet af:Gösta Kjellsson og Morten Strandberg
Notatet er kvalitetssikret af:Christian Kjær