Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
954642_0001.png
954642_0002.png
954642_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. februar 2011Sagsnr.: 8626Dok.nr.: 195353
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 146 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra udvalget.

Spørgsmål 146:

”Vil ministeren i forlængelse af svar på FLF alm. del - samrådsspm. AD om dioxinfoderden 11. januar 2011 oplyse, hvor meget kontrol der er foretaget i forbindelse meddioxinsagen, og hvilke forhold der udløser kontrol?”

Svar:

Jeg har oversendt spørgsmålet til Plantedirektoratet og Fødevarestyrelsen, der har svaretnedenstående, som jeg henholder mig til:”Foder:På baggrund af dioxinsagen har Plantedirektoratet iværksat flere aktiviteter, herunderkontrol på bedrifter samt iværksat forskellige tiltag overfor danske virksomheder:Plantedirektoratet har kontrolleret de tre danske bedrifter, der via Triova ApShavde modtaget foder med formodet indhold af dioxin. Plantedirektoratet harbåde kontrolleret foderet med formodet indhold af dioxin og efterfølgendeleverancer af foder for at sikre, at der ikke var overindhold af dioxin i dette.Analyseresultaterne fra alle disse prøver viser, at dioxinindholdet i prøverneligger under grænse- og indgrebsværdi.Når dioxinindholdet ligger under grænse- og indgrebsværdi i prøverne fra detrestfoder, der var tilbage fra de 2 foderleverancer, som de tyske myndighederoprindelig advarede om, er det fordi der er sket en opblanding i fodersiloen meden tidligere foderleverance. Alt foder fra denne silo er destrueret.
Plantedirektoratet har taget kontakt til virksomheder på det danske marked, sommarkedsfører produkter, der leveres direkte fra tyske producenter.Plantedirektoratet har påbudt virksomhederne at redegøre for, hvorvidt de haranvendt foderfedt på deres tyske produktionsvirksomheder, som kan have enrisiko for at have et overindhold af dioxin på baggrund af den tyskedioxinskandale. Virksomhederne har kunnet redegøre for, at deres produkterikke udgør en risiko ifht. overindhold af dioxin.Plantedirektoratet har overfor den samlede foderbranche præciseret, at det ervirksomhedernes ansvar og pligt at informere myndighederne, hvis man harkendskab til eller besidder et parti foder, som kan udgøre en fare for menneskereller dyrs sundhed eller for miljøet. Overfor virksomheder, der indfører ellerimporterer fedtprodukter, er denne oplysningspligt blevet indskærpet.Plantedirektoratet har på baggrund af dioxinsagen kontrolleret flere bedrifter iSønderjylland, som enten har modtaget foder fra Tyskland eller Holland. Der ergennemført 9 kontrolbesøg. Der er udtaget 11 prøver af foderblandinger påindført foder, som er analyseret for dioxin. De 7 prøver er udtaget af tysk foder,og de 4 er udtaget af indført hollandsk foder. Plantedirektoratet forventer, at derforeligger et analyseresultat for prøverne medio uge 6.
Forhold, der kan udløse øget kontrol, er eksempelvis nye oplysninger om risici formennesker, dyr og miljø fra blandt andet EU’s varslingssystem, foderbranchen,forskningsresultater og egne kontrolresultater.Fødevarer:Meddelelsen om, at virksomheden Triova havde fået foder forurenet med dioxin,medførte indledningsvist, at Triova blev anmodet om en skriftlig redegørelse forhændelsesforløbet, herunder brugen af foderet i besætningerne og afsætning af æg.Oplysningerne i redegørelsen blev gennemgået, herunder blev det leverede antal æg tilægproduktproduktion sammenholdt med tilsvarende oplysninger om æg modtaget hosDanæg A/S.Der blev udtaget prøver af æg på lageret hos besætningen til undersøgelse for dioxin.Alle æg fra besætningen, der ikke benyttes som rugeæg, blev tilbageholdt.På baggrund af analyseresultatet af æggene, der viste et for højt indhold af dioxin, er derudstedt påbud om ikke at levere æg til produktion af ægprodukter, før det ved analysekan vises, at æggene ikke indeholder dioxin i et niveau over den fastsatte grænseværdi.Æg med for højt indhold af dioxin bliver destrueret.
2
Tilsvarende blev Danæg anmodet om en redegørelse og fuld sporing af de modtagneæg, produkter produceret med æg fra den berørte besætning samt evt. tilbageværendeæg fra besætningen på deres lager. Alle æg var benyttet i produktionen. Der blevudtaget prøver af alle partier af ægprodukter produceret med æg fra besætningen frastarten af den periode, hvor hønerne havde fået det forurenede foder. Indtilanalyseresultatet forelå, blev de resterende mængder af ægprodukter spærret påvirksomhedens lager. Analyseresultatet viste, at produkterne ikke indeholdt dioxin imængder over den fastsatte grænseværdi. Den resterende mængde produkter blev derforfrigivet til salg.Den kontrol, der er udført af Fødevarestyrelsen i forbindelse med den aktuelle sag, erikke forskellig fra opfølgningen på en overskridelse af grænseværdien for dioxin i andredanske fødevarer, med undtagelse af et punkt. I den konkrete sag er kilden tilforureningen kendt og kan elimineres. I sager, hvor kilden til dioxinforureningen ikke erkendt, vil der som led i håndteringen af sagen blive iværksat et udredningsarbejde isamarbejde med andre relevante myndigheder for om muligt at finde forureningskildenog få den elimineret.”Fødevarestyrelsen har desuden ekstraordinært foretaget undersøgelser af tyske kyllingerfundet på det danske marked, og analyseresultatet viser, at indholdet af dioxin ikyllingerne er langt under grænseværdien for dioxin i fjerkrækød.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
3