Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. februar 2011Sagsnr.: 8630Dok.nr.: 194982
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 18. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 142 (Alm. del) som hermed besvares.Spørgsmål 142:
”Vil ministeren i forlængelse af svar på FLF alm. del - samrådsspm. AD om dioxinfoderden 11. januar 2011 oplyse foderkontrolindsatsen på bedrifterne de seneste 5 år?”Svar:
Jeg har oversendt spørgsmålet til Plantedirektoratet, der har oplyst følgende, som jeghenholder mig til:”Langt den største mængde af det foder, der bruges i Danmark, bliver fremstillet ogmarkedsført af danske fodervirksomhederne. På bedrifterne produceres overvejendeprimærprodukter som korn og grovfoder. Derfor er foderkontrollen i højere gradfokuseret på fodervirksomhederne end på bedrifterne. Fodervirksomheder medproduktion kontrolleres mindst en gang om året, mens der udføres en stikprøveviskontrol på bedrifter.Ved kontrol på bedrifterne kontrollerer Plantedirektoratet om landbrugeren overholderfoderreglerne, herunder reglerne for god produktionspraksis indført medFoderhygiejneforordningen 1. januar 2006. Disse regler præciserer, at den enkeltelandbruger har ansvaret for sin produktion og anvendelse af foderet. Plantedirektoratetsfokus i foderkontrollen på bedrifter har derfor over de seneste år gået fra især atkontrollere foder til i højere grad at kontrollere landbrugerens håndtering af foder ogforebyggelse af risici.Udover reglerne om god produktionspraksis har Plantedirektoratet siden 2008 udførtaudit (check af kvalitetsstyringssystem) af de landbrugere, som er registreret til at
anvende tilsætningsstoffer og forblandinger (vitaminer og/eller mineraler blandet op imel).Plantedirektoratet lægger sine kontrolaktiviteter så tæt som muligt på de led, hvorproblemerne opstår. Typisk prøvetages derfor i råvarer frem for færdigefoderblandinger, når man taler om kontrol for uønskede stoffer, pesticider og lignende,der vil kunne medføre sundheds- eller miljørisici. Det skyldes dels, at det er lettere atidentificere kilden til forurening i råvarer og dels, at koncentrationerne i råvarerne erhøjest og dermed lettere at analysere selv ved lave koncentrationer.Omfanget af foderstofkontrol på bedrifter fremgår af nedenstående skema:År
Antal kontrolbesøg
Antal audits
Antal prøver
966-9432006
931-4082007
927243972008
952463992009
815563162010
Antallet af kontrolbesøg og prøver for 2011 vil ligge på samme niveau som for 2010.Plantedirektoratet forventer at fastholde det nuværende kontrolomfang.”
Henrik Høegh
/Kim Holm Boesen
2