Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
952499_0001.png
952499_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. februar 2011Sagsnr.: 8492Dok.nr.: 194803
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 135 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 135:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at danske dyrikke fremover risikerer at få foder, som indeholder dioxin, som fra dyrene kan gå videretil forbrugerne.”

Svar:

Jeg finder, at vi i Danmark allerede har taget mange initiativer til at undgå, at forurenetfoder kommer ind i fødekæden.Foderbranchen i Danmark har siden 2006, hvor foderhygiejneforordningen trådte i kraft,gjort meget for at sikre, at deres produktion, indførsel og import lever op til reglerne.Plantedirektoratet har målrettet sin kontrol mod sundhedsaspekterne i foderet, blandtandet ved at fremme, at fodervirksomhederne har indført egenkontrol, og ved at tilpassesit analyseprogram så kontrol for forureninger i foder er blevet vægtet højest.Fødevareministeriet er dog åben overfor at overveje et tysk forslag om eventueltskærpede godkendelseskrav til fodervirksomheder der håndterer fedt, f.eks. afvegetabilsk oprindelse.
Plantedirektoratet arbejder endvidere allerede med at få foderstofbranchen til at etablerefællesdatabaser over deres egenkontrolresultater. En database er etableret påsalmonellaområdet, og Fødevareministeriet ser positivt på at branchen udbygger dette tilogså at omfatte forureninger, herunder dioxin.
Henrik Høegh/Kim Holm Boesen
2