Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. februar 2011Sagsnr.: 8506
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 133 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL)Spørgsmål 133:
”Ministeren bedes redegøre for, hvad Fødevarestyrelsen har foretaget sig for atforhindre, at danske forbrugere udsættes for fødevarer, som indeholder dioxin, iforlængelse af den tyske dioxin-skandale.”Svar:
Fødevarestyrelsen har sammen med Plantedirektoratet, siden sagen begyndte, fulgtudviklingen i Tyskland intensivt via Rapid Alert Systemet for fødevarer og foder(RASFF). Oplysningerne fra de tyske myndigheder om distribution af fødevarer med etindhold af dioxin over grænseværdien har indtil videre ikke omfattet forsendelser affødevarer til Danmark.I forlængelse af meddelelsen om, at en dansk hønebesætning havde fået dioxinforurenetfoder, har Fødevarestyrelsen foranlediget, at æggene fra besætningen blev opsporet. Derer i den forbindelse blevet udtaget prøver både af æg fra besætningen og af partier afægprodukter fra Danæg, hvori æggene indgik. Resultatet af undersøgelserne afægprodukterne viste, at grænsen for dioxin ikke var overskredet. Produkterne er derforfrit omsættelige. I æggene fra besætningen blev der dog fundet for høje indhold afdioxin, og besætningen er derfor påbudt ikke at levere æg til brug iægproduktproduktion igen, før det ved analyse kan vises, at æggene ikke længere har etfor højt indhold af dioxin.
Fødevarestyrelsen har desuden ekstraordinært foretaget undersøgelser af tyske kyllingerfundet på det danske marked, og analyseresultatet viser, at indholdet af dioxin ikyllingerne er langt under grænseværdien for dioxin i fjerkrækød.Herudover kan det oplyses, at Fødevarestyrelsen løbende undersøger danske fødevarerfor blandt andet dioxin som led i den almindelige overvågning fastsat i nationaleprogrammer og EU-regler.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2