Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
938602_0001.png
938602_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. december 2010Sagsnr.: 8296
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 13. december2010 stillet følgende spørgsmål nr. 116 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 116:

”Vil ministeren oplyse status for sagen med det nye fiskerikontrolskib?”

Foreløbigt svar:

Jeg kan oplyse, at Folketingets Finansudvalg ved aktstykke nr. 141 af 3. juni 2010 god-kendte, at bevillingen til projektet blev hævet fra 123,7 mio. kr. til 140,0 mio. kr. Forhø-jelsen skete i forlængelse af den aftale, der i marts 2010 blev indgået mellem Fiskeridi-rektoratet og det spanske skibsværft Francisco Cardama SA om overtagelse af den op-rindelige byggekontrakt med det konkursramte skibsværft Astilleros M. Cies. Aftalen erstøttet af de to spanske banker, der har stillet garantier for de danske ratebetalinger.I forbindelse med forhandlingerne med det nye skibsværft vurderede Fiskeridirektora-tets eksterne rådgiver, skibsarkitektfirmaet OSK Shiptech A/S, at en færdiggørelse afskibet i Danmark ville koste 35,0 mio. kr. inkl. bugsering og uforudsete udgifter. Detteoverslag indeholdt dog ikke sikkerhedsstillelse for udstedelse af sædvanlig holdbar-hedsgaranti, garanti for overholdelse af kravspecifikation mv. OSK Shiptech A/S vurde-rede samtidig, at prisen på et nyt projekt formentlig ville passere 150 mio. kr., og anbe-falede derfor Fiskeridirektoratet at færdiggøre nybygningen i Spanien.Transporten af byggekontrakten til det nye skibsværft, der ligger i samme by som detkonkursramte værft, indebærer, at de oprindelige kontraktvilkår, herunder alle garantierog kravspecifikationer, videreføres. Dog er byggesummen forhøjet med 7,0 mio. kr. frakr. 109,6 mio. kr. 116,6 mio. kr. Hertil kommer ekstraudgifter til Fiskeridirektoratetseget byggetilsyn og renteudgifter i færdiggørelsesperioden.
Da aftalen om det nye værfts overtagelse af byggekontrakten skulle godkendes af enspansk domstol, blev skibet først flyttet til det nye værft i juli 2010, hvorefter datoen forskibets aflevering blev fastsat til 2. december 2010.Byggeprocessen er efterfølgende blevet yderligere forsinket af en appelbehandling i detspanske retssystem samt som følge af konstateringen af visse fejl og mangler ved byg-gearbejdet på det oprindelige skibsværft. Det nye værft har derfor i november 2010 an-modet Fiskeridirektoratet om en udsættelse af leveringsdatoen. Bistået af Kammeradvo-katen drøftes vilkårene for en udsættelse i øjeblikket med det nye værft.Når disse drøftelser er afsluttet, vil jeg orientere udvalget om resultatet.
Henrik Høegh
/ Jakob Munkhøj Nielsen
2