Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
940396_0001.png
940396_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 6. januar 2011Sagsnr.: 8187
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10.12.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 114 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Bjarne Lausten (S).

Spørgsmål 114:

”Vil ministeren bekræfte, at ministeriet løbende sikrer, at afrapporteringen fra Plantedi-rektoratet og Fødevarestyrelsen om velfærdstilsynet på minkfarme giver et retvisendebillede af regelefterlevelsen på farmene, således at de minimum 51 sager om kravet omavlstæver i hvert andet bur og de minimum 168 sager om størrelsen af redekasser revur-deres/udgår, som følge af myndighedernes mulige forkerte regelanvendelse?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:”Velfærdskontrollen og den øvrige stikprøvekontrol med landbrugsdyr og heste overgiki 2010 til Plantedirektoratet som en del af Veterinærforliget. Kontrollen med minkfarmeforegår i år som en 100 % kontrol.For at sikre en ensartet kontrol er Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet i løbende di-alog om, hvordan kontrollen ensrettes. Eksempelvis kan nævnes, at Fødevarestyrelsener ansvarlig for det faglige indhold i de tjeklister og instrukser, som Plantedirektoratetskontrollører anvender som grundlag for kontrollen.Plantedirektoratet har derfor i de 51 nævnte sager om krav om avlstæver i hvert andetbur og de minimum 168 sager om størrelsen af redekassen fulgt de gældende retningsli-ner for kontrollen, som Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet har fastsat i fællesskab.Derfor vil de nævnte sager som udgangspunkt ikke blive revurderet. Det bemærkes iden forbindelse, at der i oktober 2010 blev udmeldt en præcisering af retningslinjernefor størrelsen af redekasserne med konkrete mål for antallet af dyr i de forskellige
burstørrelser. Der skal dog fortsat ske en individuel vurdering af, hvorvidt bundarealet iredekassen er tilstrækkeligt, i tilfælde hvor dyrene er meget store.Afslutningsvis skal det understreges, at en endelig afrapportering af kontrollen først vilske, når kontrollen er endeligt afsluttet, og de enkelte sager er færdigbehandlede. Iafrapporteringen for resultatet af overholdelsen af reglerne om redekassens størrelse vilindgå, at der i oktober 2010 blev udmeldt en præcisering af retningslinjerne.”
Henrik Høegh
/Katrine Lindegaard
2