Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
933114_0001.png
933114_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. december 2010Sagsnr. 8119Dok.nr.: 172959
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 103 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht.

Spørgsmål 103:

”Vil ministeren kommentere høringssvaret fra Nordic Sugar A/S, jf. FLF alm. del –bilag 90?”

Svar:

Nordic Sugar A/S har i deres høringssvar af 6. september 2010 samt ved telefoniskhenvendelse til Plantedirektoratet anført, at forordningsudkastet ikke tager højde for, atdet ved anvendelse af produkter og biprodukter fra sukkerroe i fuldfoder vil værevanskeligt at overholde grænseværdien for indholdet af nitrit på 15 mg/kg som følge afdet høje nitritindhold på op til flere hundrede mg/kg i produkter og biprodukter frasukkerroer.I forbindelse med revisionen af bilag I til Direktivet om uønskede stoffer i foder1harman undtaget ”produkter og biprodukter fra sukkerroe, sukkerrør ogstivelsesproduktionen” fra grænseværdien på 15 mg nitrit/kg (beregnet somnatriumnitrit) for fodermidler. Det betyder, at der ikke er en grænseværdi for de enkelteprodukter og biprodukter fra sukkerroe, sukkerrør og stivelsesproduktionen, når disseprodukter indgår som råvarer. Undtagelsen er med, fordi disse produkter ofte har højereindhold af nitrit. På samme måde har ensilage også inden denne revision været undtagetfra grænsen på 15 mg/kg.
1
Europa-Parlamentets og Rådets Direktiv 2002/32 af 7. maj 2002 om uønskede stoffer i foderstoffer.
Derimod har man ikke ændret ved grænseværdien for nitrit i fuldfoder, hvilket betyder,at den samlede mængde nitrit, som dyrene må få, ikke ændrer sig. Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har senest vurderet nitrit i foder i marts 2009 ogkonkluderet, at det nuværende niveau for nitrit i fuldfoder ikke giver anledning tilsundhedsmæssige betænkeligheder for dyr eller mennesker.Det er den almindelige fremgangsmåde ved fastlæggelse af grænseværdier for uønskedestoffer i fodermidler, dvs. de råvarer, der indgår i foderet, at man lægger grænserneunder hensyntagen blandt andet til de naturlige indhold i de forskellige fodermidler.Nordic Sugar A/S har i deres høringssvar oplyst, at årsagen til de høje nitritindhold imelasse, roepiller og hårdpresset roepulp er et naturligt indhold af nitrit, somfremkommer ved en delvis omdannelse af nitrat til nitrit pga. uundgåelig termofilmikrobiologisk aktivitet i ekstraktionsprocessen, når sukker udtrækkes fra sukkerroerne.Nordic Sugar A/S oplyser, at deres brancheforening har lovet EU-Kommissionen atudrede processen for, hvorledes nitrit opstår, og hvorledes det evt. kan kontrolleres ellerbegrænses.EU-Kommissionen har da også på møder i Den Stående Komite for Fødevarekæden ogDyresundhed, Afdelingen for Dyreernæring, oplyst, at de er i kontakt med branchen oghar bedt om dokumentation for problemets omfang. Når dokumentationen foreligger, vilder blive taget stilling til problemet../.Høringssvaret fra Nordic Sugar A/S vedlægges til orientering.
Med venlig hilsen
Henrik Høegh
/ Mikkel Stage
2