Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del
Offentligt
916899_0001.png
916899_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 10 alm. del stillet af Europaudvalget den 11.

oktober 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Mortensen

(S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål:

Er regeringen villig til at se på statsstøttereglerne og ændre dem i forholdtil Konkurrencestyrelsens fortolkning af reglerne? Såfremt det er en følgeaf manglende fritagelse fra statsstøttereglerne for ledige, er regeringen davillig til at sikre ligestilling i mulighederne for ledige og ansatte i forholdtil projekter via Den Europæiske Socialfond?

Svar:

Det følger af artikel 54, stk. 4 i Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 af11. juli 2006 om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond forRegionaludvikling, Den Europæiske Socialfond og Samhørighedsfondenog ophævelse af forordning (EF) nr. 1260/1999, at støtte til erhvervsvirk-somheder, der udbetales under EU’s strukturfondsprogrammer, skal over-holde lofterne i EU’s statsstøtteregler. Regeringen er derfor forpligtet til atsikre, at socialfondsstøtte ydes i henhold til statsstøttereglerne i de tilfæl-de, hvor der er tale om støtte til økonomisk aktivitet.Regeringen har ikke kompetence til at ændre statsstøttereglerne. Det eralene Kommissionen, der kan træffe afgørelse om, hvorvidt statsstøtte til iet konkret tilfælde er foreneligt med det indre marked, jf. EUF-traktatensartikel 107-109, ligesom det er EU-domstolen, der i sidste instans harkompetence til at fortolke spørgsmål af retlig karakter på statsstøtteområ-det.Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen yder generel rådgivning og vejled-ning til andre myndigheder om EU’s statsstøtteregler. Konkurrence- ogForbrugerstyrelsen lægger i sin vejledning om statsstøttereglerne vægt på,hvordan reglerne anvendes og fortolkes af EU-domstolen og af Kommis-sionen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har således ikke kompetencetil at begrænse mulighederne for at yde statsstøtte i Danmark. Konkurren-ce- og Forbrugerstyrelsen følger udviklingen i retspraksis på området ogjusterer løbende sin vejledning af andre myndigheder i henhold til nye af-gørelser og domme mv.Hvis der i et konkret tilfælde er tvivl om, hvorvidt støtte tildelt under DenEuropæiske Socialfond vil udgøre statsstøtte i EUF-traktatens forstand, erdet op til den støttetildelende myndighed at søge dette afklaret, fx ved at
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
forelægge spørgsmålet for Kommissionen.Regeringen er opmærksom på, at der i Kommissionens generelle gruppe-fritagelsesforordning for statsstøtte (forordning nr. EF 800/2008 af 6. au-gust 2008) er mulighed for at yde uddannelsesstøtte til virksomheder, derønsker at efteruddanne eller opkvalificere sine medarbejdere. Der er taleom en specifik mulighed for at yde lovlig og forenelig statsstøtte til virk-somheder. Bestemmelsen ændrer ikke på, hvordan virksomhedsbegrebetfortolkes, og bestemmelsen har derfor ikke indflydelse på, om aktivitetertil fordel for ledige udført af de almennyttige non-profit aktører, som derer stillet spørgsmål om, falder inden for statsstøttereglernes anvendelses-område.