Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
978493_0001.png
978493_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
1. april 2011

Besvarelse af spørgsmål 98 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

25. februar 2011 efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)

Spørgsmål:

I forlængelse af samrådet i Erhvervsudvalget den 24. februar 2011 bedesministeren oplyse, om der - f.eks. af Finansiel Stabilitet eller Finanstil-synet - er foretaget en kritisk gennemgang af de kontrakter med hensyntil løn og bonusordninger, som Finansiel Stabilitet har overtaget.

Svar:

Formålet med den generelle statsgarantiordning (Bankpakke I), som etbredt flertal i Folketinget stod bag, var at sikre alle simple kreditorer modtab, herunder at lade Finansiel Stabilitet A/S overtage og afvikle nødli-dende banker. Finansiel Stabilitet A/S var i forbindelse med Bankpakke Iforpligtet til at overtage alle medarbejdere fra et nødlidende pengeinsti-tut. Dette skete bl.a. for at skabe ro og klarhed på overdragelsestidspunk-tet. Finansiel Stabilitet A/S har således skullet honorere allerede indgåedeløn- og ansættelsesaftaler.Datterselskaber til Finansiel Stabilitet A/S er selvstændige juridiske en-heder, der har ansvaret for at overholde lovgivningen, herunder bestem-melserne om aflønning i lov om finansiel virksomhed. Det er ledelsen idatterselskaberne, der er forpligtet til at gennemgå og vurdere de over-tagne kontrakter, herunder om der er grundlag for evt. at opsige eller for-handle nye kontrakter på plads. Datterselskaber til Finansiel StabilitetA/S har således mulighed for at opsige medarbejdere og genforhandlekontrakterne, men kun i det omfang og efter de varslingsregler, som gæl-der for enhver anden virksomhed.Hvis fx en direktør opsiges, er datterselskabet forpligtet til at honorerevedkommende i overensstemmelse med den kontrakt, som selskabet harovertaget.Jeg mener, det er naturligt, at datterselskaberne - når der er skabt over-blik over det overtagede institut, herunder medarbejderne - også foreta-ger en kritisk gennemgang af de løn- og ansættelseskontrakter, som dat-terselskabet har overtaget. Dette bl.a. med henblik på at vurdere, om derer grundlag for at ændre i kontrakten under hensyntagen til gældenderegler herfor.Jeg kan i øvrigt henvise til, at et enigt Folketing den 16. december 2010vedtog en ændring af lov om finansiel virksomhed, som gennemførte denpolitiske aftale om forsvarlig aflønning i den finansielle sektor, der blev
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
indgået den 31. august 2010 mellem regeringen og forligspartierne. Lov-givningen om aflønning i den finansielle sektor trådte i kraft den 1. janu-ar 2011 og gælder for kontrakter, der indgås, forlænges eller fornyes efterden 1. januar 2011. Det gælder også Finansiel Stabilitet A/S og dets dat-terselskaber.Finanstilsynet vil føre tilsyn med overholdelse af aflønningsreglerne fraden 1. januar 2011. Finanstilsynet vil således føre tilsyn med FinansielStabilitet A/S og datterselskaberne under Finansiel Stabilitet A/S eftersamme principper som for alle andre banker, realkreditinstitutter, forsik-ringsselskaber mv., der er omfattet af reglerne.Finansiel Stabilitet A/S har, for at sikre sig at datterselskaberne opfylderkravene om lønpolitik m.m., anmodet samtlige datterselskaber om at re-degøre for selskabets lønpolitik, herunder om datterselskaberne konkrethar taget stilling til, hvilke ansatte der er omfattet af de nye aflønnings-reglers særlige betingelser om variabel aflønning, samt om der konkret ertaget stilling til, om kravene er opfyldt for disse personer.Jeg henviser i øvrigt til min besvarelse af samrådsspørgsmål Q-S.