Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
960609_0001.png
960609_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
23. februar 2011

Besvarelse af spørgsmål 73 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

10. februar 2011 efter ønske fra Frank Aaen (EL)

Spørgsmål:

Ministeren bedes beskrive de regler, der er gældende for aflønning, bo-nusordninger m.v. til ledelse og ansatte hos de danske finansielle virk-somheder.

Svar:

Et enigt Folketing vedtog den 16. december 2010 en ændring af lov omfinansiel virksomhed, som med virkning pr. 1. januar 2011 gennemførerden politiske aftale om forsvarlig aflønningspolitik i den finansielle sek-tor, der blev indgået den 31. august 2010 mellem regeringen og forligs-partierne bag finansiel stabilitet.Loven gennemfører samtidig EU-Kapitalkravsdirektivets regler om for-svarlig aflønning i kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber. Loven gæl-der for alle finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomhederi Danmark - dvs. også forsikrings- og pensionsselskaber.Lov om finansiel virksomhed stiller i hovedtræk følgende krav til afløn-ning i finansielle virksomheder:Virksomhederne skal have en forsvarlig lønpolitik og -praksis.Virksomheden skal på førstkommende generalforsamling god-kende lønpolitikken - dette er en gyldighedsbetingelse for, atvirksomheden fremover kan indgå aftaler med bestyrelse og di-rektion om variabel løn.Den variable løn (bonus) må maksimalt udgøre 50 pct. af den fa-ste løn/honorar for hhv. direktion og bestyrelse. Derudover skalvirksomheden fastsætte et passende loft for den variable løn tilandre ansatte, som har væsentlig indflydelse på virksomhedens ri-sikoprofil (”væsentlige risikotagere”).Der gælder særligt skærpede krav i forhold til bestyrelsen og di-rektionen i virksomheder, der modtager statsstøtte - eksempelvis iform af statsligt kapitalindskud. Her er loftet for variabel løn tilbestyrelsen og direktionen på 20 pct. af den faste løn.Mindst 40 pct. af en variabel løndel til væsentlige risikotagere ogledelsen (bestyrelsen og direktionen) skal udskydes over hhv.mindst 3 og 4 år. Ved større variable løndele skal mindst 60 pct.udskydes.I sammenhæng hermed stilles der krav om, at virksomheden for-beholder sig mulighed for at undlade at udbetale den udskudte va-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
riable løndel, hvis virksomhedens økonomiske situation forringes,eller hvis grundlaget for tildelingen af den variable løn viser sigikke at holde stik.Mindst halvdelen af den variable løn til bestyrelsen, direktionenog andre væsentlige risikotagere skal bestå af aktier eller andreaktielignende instrumenter i virksomheden. Disse aktier eller an-dre instrumenter skal ikke kunne afhændes i en passende periode,så virksomhedens langsigtede interesser varetages ved at fasthol-de modtagerens interesse i virksomheden.Der indsættes dog et loft for brugen af aktieoptioner og lignendeinstrumenter på 12,5 pct. af den faste løn til bestyrelsen og direk-tionen.En finansiel virksomhed skal i årsrapporten offentliggøre detsamlede vederlag for hvert enkelt medlem af bestyrelsen og di-rektionen, som disse har modtaget i regnskabsåret som led i dereshverv eller modtaget som medlem af bestyrelsen eller direktioneni en anden virksomhed inden for samme koncern.I større finansielle virksomheder, der har over 1000 ansatte, skalder nedsættes et aflønningsudvalg under bestyrelsen.
I medfør af loven har Finanstilsynet endvidere udstedt en bekendtgørelseom lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansiellevirksomheder og finansielle holdingvirksomheder. Bekendtgørelsen tråd-te i kraft den 1. januar 2011.Bekendtgørelsen stiller nærmere krav til lønpolitikken, dens udarbejdelseog kontrol af dens overholdelse samt krav om offentliggørelse af samledetal for virksomhedens brug af variabel løn til bestyrelsen, direktionen ogvæsentlige risikotagere.Endelig har Finanstilsynet udstedt en bekendtgørelse om lønpolitik ogoplysningsforpligtelser om aflønning i Arbejdsmarkedets Tillægspension(ATP) og Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD). Denne bekendtgørelseregulerer forsvarlig aflønning i ATP og LD og svarer stort set til reglernefor finansielle virksomheder. Bekendtgørelsen trådte i kraft den 1. januar2011.