Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
954977_0001.png
954977_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. februar 2011

Besvarelse af spørgsmål 65 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

18. januar 2011 efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. december 2010 fraAnnie Jørgensen vedrørende ydelsesgarantier på pensionsordninger, jf.ERU alm. del – bilag 104.

Svar:

Annie Jørgensen har i forlængelse af mit svar på spørgsmål 42 (alm. del)af 21. december 2010 til Erhvervsudvalget rettet fornyet henvendelse tiludvalget vedrørende SAMPENSIONS afskaffelse af ydelsesgarantien.Det fremgår heraf, at Annie Jørgensen finder, at SAMPENSION uret-mæssigt fratager hende penge, som hun er blevet stillet i udsigt.Baggrunden for Annie Jørgensens henvendelse er, at Finanstilsynet den29. november 2010 traf afgørelse i forbindelse med, at SAMPENSIONafskaffede sin ydelsesgaranti og erstattede denne med en hensigtserklæ-ring. Finanstilsynet fandt i sin afgørelse, at der ikke var tilstrækkeligtgrundlag til at fastslå, at SAMPENSION handlede i strid med reglerne igod skik bekendtgørelsen ved at afskaffe ydelsesgarantien ved en aftalemed aftaleparterne, i stedet for at give den enkelte kunde mulighed for attræffe dette valg som led i et omvalg.For en nærmere redegørelse for Finanstilsynets afgørelse skal jeg henvi-ses til min tidligere besvarelse af udvalgets spørgsmål 42 (alm. del) af 21.december 2010.Annie Jørgensen mener, at SAMPENSION bør lade sine medlemmerskifte til et andet selskab omkostningsfrit. Det er vigtigt at være opmærk-som på, at SAMPENSION er et arbejdsmarkedspensionsselskab, og detafhænger derfor af de regler, som er aftalt for den enkelte arbejdsmar-kedspensionsordning, om det er muligt at skifte til et andet pensionssel-skab. Finanstilsynet har oplyst overfor mig, at det som udgangspunkt ikkegenerelt er muligt at skifte pensionsselskab, medmindre skiftet sker i for-bindelse med et jobskifte.Det fremgår af Finanstilsynets afgørelse, at den endelige afgørelse af, omSAMPENSION er blevet frigjort for sine forpligtelser over for sine kun-der, henhører under domstolene.I den forbindelse kan jeg oplyse, at en kunde forud for en domstolsbe-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
handling har mulighed for at klage til Forsikringsankenævnet, der vilkunne tage stilling til, om den enkelte kunde har krav på, at ydelsesgaran-tien fastholdes.Forbrugerombudsmanden har endvidere mulighed for at anlægge sag veddomstolene med påstand om, at en ændring af en ydelsesgaranti ikke harværet berettiget. Forbrugerombudsmanden kan således gå ind i sager påpensionsområdet. Jeg er bekendt med, at Forbrugerombudsmanden haroplyst, at han overvejer, hvilke skridt han vil tage i sagen omSAMPENSION.Det skal afslutningsvist bemærkes, at de gældende regler om fri proces tilanlæggelse af en civil sag ved domstolene fremgår af retsplejelovens ka-pitel 31 og henhører under Justitsministeriets ressort. Jeg kan dog heltgenerelt oplyse, at det, afhængigt af klagens karakter, er henholdsvis ju-stitsministeren (Civilstyrelsen) eller domstolene, som behandler ansøg-ninger om fri proces.