Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
950661_0001.png
950661_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
1. februar 2011

Besvarelse af spørgsmål 61 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 3.

januar 2011 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).

Spørgsmål:

Finder ministeren behov for yderligere tiltag for at sikre, at brugere affyrværkeri opfører sig mere hensigtsmæssigt, end det skete denne nytårs-aften? Spørgeren er naturligvis meget utilfreds med producenternes ogforhandlernes rolle, men spørgeren så mange eksempler på meget kriti-sable optræden af både helt unge mennesker og ældre borgere. Der varmeget få, der benyttede beskyttelsesbriller, kanonslag blev kastet overmure og ned blandt mennesker, raketter blev sat fast i hække uden sik-kerhed for, at de ville flyve lodret op, mange gik tilbage til fusere m.v.

Svar:

Det er vigtigt for mig, at fyrværkeriet er fremstillet efter reglerne, ogdermed ikke udgør en unødig risiko for forbrugerne, når de anvender detefter reglerne. Forbrugerne har dog også selv et ansvar for at anvendefyrværkeri med omtanke, så de ikke udsætter sig selv eller hinanden forfare.Sikkerhedsstyrelsen har oplyst, at langt de fleste skader skyldes forkertanvendelse af fyrværkeri.Fra myndighedssiden kan vi bidrage til at forebygge flere skader somfølge af forkert anvendelse af fyrværkeri ved at oplyse folk om faren vedfyrværkeri og påvirke folk til at udvise respekt for fyrværkeri.I Sikkerhedsstyrelsens regler på fyrværkeriområdet fastsættes en rækkekrav, som skal forhindre, at der sker skader som følge af fyrværkeri.Der er i fyrværkerilovgivningen et generelt krav til alle om, at der skaludvises forsigtighed, når der affyres nytårsfyrværkeri. Derudover er der,en række krav til producenter og importører, der skal sikre, at det fyrvær-keri, som forbrugerne anvender nytårsaften, er af en sikkerhedsmæssiggod kvalitet og ikke udgør en unødig fare, hvis det anvendes korrekt. En-delig er der også krav om, at alle fyrværkeriartikler skal være mærketmed en brugsanvisning, der angiver, hvordan forbrugeren skal anvendefyrværkeriet. Det kan f.eks. være oplysninger om sikkerhedsafstande, derskal overholdes, når fyrværkeriet antændes. Det kan f.eks. også fremgå afbrugsvejledningen, at fyrværkeriet skal stilles på et fast stabilt underlag,inden det antændes.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Sikkerhedsstyrelsen lancerer hvert år en landsdækkende fyrværkerikam-pagne i samarbejde med Trygfonden og Sundhedsstyrelsen. Hensigtenmed kampagnen er at påvirke befolkningen til at omgås fyrværkeri medrespekt og følge de seks fyrværkeriråd, der som bekendt lyder:Køb og lav aldrig ulovligt fyrværkeriHold ikke fyrværkeri i håndenBrug beskyttelsesbrillerKast aldrig med fyrværkeriGå aldrig tilbage til en fuserBrug en pose til fyrværkeriet
Dette års fyrværkerikampagne var specielt rettet mod børn og unge for atpåvirke deres adfærd med fyrværkeri. Som en del af kampagnen blev dersendt materiale ud til landets skoler, som blev brugt i undervisningen, ogkampagnens budskaber blev også kanaliseret ud på børne-tv.Sikkerhedsstyrelsen leverer allerede en stor informationsindsats, somyderligere vil blive intensiveret i 2011. Når vi har set på erfaringerne fra iår, vil vi så se på, om der er behov for justeringer af informationsindsat-sen.