Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
950666_0001.png
950666_0002.png
ØKONOMI-OG ERHVERVSMINISTEREN
1. februar 2011

Besvarelse af spørgsmål 60 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 3.

januar 2011 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).

Spørgsmål:

Hvilken myndighed skal teste fyrværkeriet, så vi undgår, at der er alvorli-ge fejl i flertallet af de produkter, som er blevet kontrolleret af Sikker-hedsstyrelsen? Spørgeren går ud fra, at ministeren er enig i, at den kon-trol, der findes ved producenter og forhandlere, er helt utilstrækkelig.

Svar:

Det er producenternes og importørernes ansvar at sikre, at de fyrværkeri-artikler, de markedsfører, er af en sikkerhedsmæssig god kvalitet og der-med lever op til lovgivningens krav. Det er dermed producenterne ogimportørernes ansvar, at det fyrværkeri, der sælges til forbrugerne, ikkefejler.Der stilles i lovgivningen en række krav til producenterne og importører-ne, som de skal efterleve, inden de må markedsføre deres fyrværkeriartik-ler. Der er bl.a. krav om produktions- og egenkontrol, og for at fyrværke-riet overhovedet kan markedsføres, skal det have været kontrolleret af enuvildig instans, der kan godtgøre, at fyrværkeriet lever op til de væsentli-ge sikkerhedskrav i lovgivningen.De lovlige fyrværkeriartikler, der er på markedet i dag, er enten blevettypegodkendt af Sikkerhedsstyrelsen eller blevet overensstemmelsesvur-deret af et EU-godkendt testlaboratorium. De bærer således enten et SIK-nummer eller et CE-mærke.Indtil juli 2010 var det et krav, at producenter og importører skulle havederes fyrværkeriartikler typegodkendt af Sikkerhedsstyrelsen, inden demåtte producere og markedsføre fyrværkeriartiklerne. Med en typegod-kendelse godtgøres det over for producenten og importøren, at fyrværke-riartiklen lever op til de væsentlige sikkerhedskrav i lovgivningen. Detforegik på den måde, at producenterne og importørerne fik deres fyrvær-keriartikler testet af et uvildigt testlaboratorium, hvorefter Sikkerhedssty-relsen ud fra testrapporterne foretog en vurdering af, om fyrværkeriartik-lerne levede op til sikkerhedskravene. Herefter typegodkendte Sikker-hedsstyrelsen fyrværkeriartiklerne, hvorefter de fik et godkendelsesnum-mer i form af et såkaldt SIK-nummer. Derudover var der også krav tilproducenter og importører om at udføre egenkontrol, og som led i Sik-kerhedsstyrelsens markedsovervågning udførte styrelsen stikprøveviskontrol med, om producenterne havde udført den lovpligtige egenkontrol.
ØKONOMI-OG ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Pr. 4. juli 2010 trådte det nye fyrværkeridirektiv (2007/23/EF) i kraft.Med de nye regler har producenten og importøren nu pligt til at sendederes fyrværkeriartikler til et EU-godkendt testlaboratorium, som skalforetage en uvildig vurdering af, om de pågældende fyrværkeriartiklerlever op til de væsentlige sikkerhedskrav, hvorefter der påføres et CE-mærke. Der er også krav til producenterne og importørerne om at udføreegenkontrol af deres produktion, men som noget helt nyt foretager detEU-godkendte testlaboratorium også fast produktionskontrol af produ-centernes produktion og egenkontrol.Dette nytår har der været problemer med enkelte typer af batterier, selv-om de ellers er blevet typegodkendt af Sikkerhedsstyrelsen, og styrelsener i øjeblikket ved at undersøge de pågældende fyrværkeriartikler.Derudover foretog styrelsen i december måned en særlig målrettet stik-prøvekontrol af batterier, romerlys og raketter, fordi der erfaringsmæssigtkan være sikkerhedsmæssige problemer med disse fyrværkeriartikler.Stikprøvekontrollen viste, at der var funktionsfejl på over halvdelen af detestede artikler. Styrelsen har nedlagt salgsforbud mod de berørte artiklerog udsendte i midten af december en pressemeddelelse om stikprøvekon-trollens resultater.Denne stikprøvekontrol er dog ikke repræsentativ for sikkerheden på fyr-værkeriområdet, da styrelsen har koncentreret sin indsats, hvor der erfa-ringsmæssigt kan være problemer.Det er Sikkerhedsstyrelsens generelle erfaring, at de fyrværkeriartikler,der fejler, afviger fra den typegodkendelse, der er blevet givet. Fejlenekan skyldes, at der i produktionen er blevet anvendt andre materialer endde tilladte, hvorved fyrværkeriartiklen afviger fra typegodkendelsen. Idisse tilfælde har producenternes egenkontrol af produktionen svigtet.Det er min forventning, at sikkerhedsniveauet på fyrværkeriområdet påsigt højnes med det nye EU-krav om fast produktionskontrol fra et EU-godkendt testlaboratorium. Hermed indsættes en ekstra kontrolordning iproduktionsleddet, hvor det EU-godkendte testlaboratorium kontrollerer,at det fyrværkeri, der produceres, stemmer overens med de væsentligesikkerhedskrav.