Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
915963_0001.png
915963_0002.png
915963_0003.png
915963_0004.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
16. november 2010

Besvarelse af spørgsmål 19 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

18. oktober 2010.

Spørgsmål:

Ministeren bedes på Erhvervsudvalgets område tilsende udvalget:a. Oversigt over love, der er undergivet lovovervågning med angivelseaf forventet tidspunkt for aflevering af redegørelser om resultatet aflovovervågningen.b. Oversigt over lovgivningsområder m.v., hvor der er truffet beslutningom at tilsende udvalget en redegørelse eller lignende med angivelseaf tidspunkt for aflevering af redegørelser til udvalget.c. Oversigt over lovforberedende udvalg med angivelse af, hvornår be-tænkninger kan forventes afgivet.

Svar:

Ad a

Oversigt over love, der er undergivet lovovervågning:På Økonomi- og Erhvervsministeriets område er der pt. ikke love, der erundergivet egentlig lovovervågning. Baggrunden herfor er, at ministerietløbende evaluerer, om lovgivningen fungerer efter hensigten, og at derafgives en række redegørelser til Erhvervsudvalget om udviklingen på deenkelte områder, jf. bl.a. punkt b. Samtidig er der i en del love indsat be-stemmelser om bl.a. revision af lovgivningen.

Ad b

Oversigt over redegørelser m.v., der tilsendes Erhvervsudvalget i folke-tingsåret 2010-2011:

Uvildig rådgivning vedr. låneoptagning

I overensstemmelse med beretning over forslag til folketingsbeslutningom uvildig rådgivning i finansielle sager er Økonomi- og Erhvervsmini-steriet i gang med en undersøgelse af området for uvildig rådgivningvedr. låneoptagning. Undersøgelsen vil indeholde en analyse af mulighe-derne for at gennemføre en opsplitning af bankernes gebyrer i gebyrer forhenholdsvis låntagning og rådgivning – herunder de praktiske og admini-strative konsekvenser heraf. I forlængelse af undersøgelsen vil behovetfor opfølgende lovgivning blive vurderet.Undersøgelsen forventes fremlagt i april 2011.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/4

Konkurrence- og Forbrugerredegørelse 2011

I lyset af fusionen mellem Konkurrencestyrelsen og Forbrugerstyrelsenvil Konkurrenceredegørelsen og Forbrugerredegørelsen blive slået sam-men til en fælles Konkurrence- og Forbrugerredegørelse.Redegørelsen forventes oversendt til Erhvervsudvalget i juni 2011.

Rapport om konkurrenceforholdene på betalingskortmarkedet

Det fremgår af lov om betalingstjenester, at økonomi- og erhvervsmini-steren er forpligtet til hvert andet år at afgive en rapport om konkurrence-forholdene på betalingskortmarkedet til Folketinget.Redegørelsen forventes oversendt til Erhvervsudvalget i april 2012.

Evaluering af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v.

Det fremgår af tillægsbetænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 22.april 2010 over bl.a. forslag til lov om håndhævelse af udbudsreglerne, atregeringen i løbet af 2012 vil foretage en evaluering af standstill-periodens længde (periode hvor ordregiver ikke må underskrive kontrakt)med henblik på at vurdere, om den fungerer tilfredsstillende, eller om derer behov for at forlænge perioden.Evalueringen forventes oversendt til Erhvervsudvalget i december 2012.Det fremgår endvidere af tillægsbetænkningens bilag 2, at ministeren viltage initiativ til, at der foretages en evaluering af lov om håndhævelse afudbudsreglerne m.v., som forventes afsluttet inden sommeren 2013.Evalueringen forventes efterfølgende oversendt til Erhvervsudvalget.

Rapport om status for industrisamarbejde med udenlandske leve-

randører til forsvaret

Der udarbejdes en årlig rapport om status for industrisamarbejde medudenlandske leverandører til forsvaret. Her redegøres for de indgåedeindustrisamarbejdsaftaler og deres afvikling hos danske virksomheder.Samtidig redegøres der for udviklingen i den udestående modkøbsforplig-telse.Rapporten forventes oversendt til Erhvervsudvalget 1. juli 2011.
3/4

Redegørelse om erhvervsstøtte 2011

Redegørelse om erhvervsstøtte 2011 er femte udgave af en årlig redegø-relse, der skal give et samlet overblik over erhvervsstøtte i Danmark og senærmere på effekten af konkrete erhvervsstøtteordninger. Analyserne aferhvervsstøtte er ikke begrænset til Økonomi- og Erhvervsministerietsområde, men vil også kunne dække erhvervsstøtteordninger på andre mi-nisteriers områder.Redegørelsen forventes oversendt til Erhvervsudvalget i marts 2011.

Konkurrenceevneredegørelse 2011

Konkurrenceevneredegørelse 2011 er sjette udgave af en årlig redegørel-se, der belyser Danmarks velstand og sammenhængskraft og indeholderen vurdering af Danmarks præstation og rammevilkår på alle de områder,der er af afgørende betydning herfor.Redegørelsen forventes oversendt til Erhvervsudvalget i efteråret 2011

Regionalpolitisk vækstredegørelse 2011

Regionalpolitisk vækstredegørelse 2011, er den sjette i rækken af årligeredegørelser, der følger udviklingen i regionernes vækst, herunder deresrammevilkår for vækst og erhvervsudvikling. Redegørelsen indeholderdesuden en årlig sammenligning af de regionale vækstvilkår, og kom-mende politiske udfordringer og indsatsområder omtales.Redegørelsen forventes oversendt til Erhvervsudvalget i maj 2011

Ad c

Oversigt over lovforberedende udvalg:

Revisorkommissionen

Rapport til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen indeholdende Revisorkom-missionens analyser, overvejelser og anbefalinger til den fremtidige revi-soruddannelse forventes færdiggjort til sommeren 2011.Rapport til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med Revisorkommissionensforslag til, hvorledes lovgivningen om revisors uddannelse kunne se ud,og som afspejler kommissionens overvejelser og konklusioner (inkl. be-mærkninger) forventes færdiggjort i foråret 2012.
4/4

Sølovsudvalget

Sølovsudvalget blev nedsat af det daværende Handelsministerium i 1977og har siden udarbejdet betænkninger og bistået i udformningen af størreændringer til søloven.Sølovsudvalget arbejder i øjeblikket på en betænkning i forbindelse medimplementeringen af ”Rotterdamreglerne”, der regulerer kontraktforhol-det mellem transportøren (reder) og afskiber (typisk industrivirksomhedermed eventuelle mellemled).Tidspunktet for Sølovsudvalgets afgivelse af betænkning er endnu uafkla-ret. Fra dansk side er målsætningen at være blandt de 20 første, der ratifi-cerer Rotterdamreglerne, og foruden i Danmark er arbejdet med at skabegrundlaget for ratifikation pt. påbegyndt i USA, Holland, Spanien ogNorge.

Konkurrenceudvalget

Regeringen har i slutningen af 2009 nedsat et Udvalg om Konkurrence-lovgivningen. Udvalget har til opgave at vurdere, om der er behov for atstyrke Konkurrencestyrelsens generelle informations- og vejledningsind-sats med henblik på at forebygge konkurrencelovovertrædelser og sikreefterlevelse af loven, om processerne for sager efter konkurrencelovgiv-ningen kan tilrettelægges mere effektivt og samtidig på en måde, som ermindst muligt belastende for virksomhederne, og om indførelse af fæng-selsstraf vil kunne bidrage til en styrket håndhævelse af konkurrencelov-givningen i kartelsager. Såfremt udvalget finder anledning til at foreslåændrede regler, skal udvalget udarbejde et lovforslag.Det følger af kommissoriet, at udvalget skal afgive en rapport til ministe-ren i april 2011.