Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
ERU Alm.del
Offentligt
1019970_0001.png
1019970_0002.png
Folketingets ErhvervsudvalgChristiansborg
Finansministeren
15. juli 2011J.nr. 2011-8905-027
Svar på Erhvervsudvalgets spørgsmål nr. 131 af 21. juni 2011(alm. del)

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvordan det kan være, at statens aftale med hotel-ler og konferencesteder om, hvor staten må dække overnatning, bespisning m.v.,ikke omfatter nogen steder i det østlige Danmark syd for Ringsted. Ifølge spørge-rens oplysninger vil og kan staten f.eks. ikke dække for ophold i Næstved, Vor-dingborg, Nykøbing Falster, Maribo og Nakskov på trods af, at der her findeshoteller m.v., der er fuldt konkurrencedygtige på pris og kvalitet, men idet de erfravalgt af Økonomistyrelsen, mister de muligheden for en betydelig omsætning.Ministeren bedes oplyse, om han vil ændre denne beslutning, og spørgeren ønskeren geografisk opdeling på kommuner af, hvor de nuværende udvalgte steder erplaceret. Det er spørgerens opfattelse, at den nuværende udvælgelse er skævvri-dende for Danmark.

Svar:

Rammeaftalerne om hotelophold og konferencefaciliteter er en del af Statens Ind-købsprogram, der varetages af Statens Indkøb i Økonomistyrelsen. Indkøbspro-grammet har til formål at effektivisere det statslige indkøb gennem principperneom standardisering, koordinering og forpligtelse. Hotelaftalen og konferenceafta-len er forpligtende for de statslige institutioner, og derudover kan selvejende insti-tutioner frivilligt vælge at tilslutte sig aftalerne. Kommuner og regioner kan ikketilslutte sig hotelaftalen og konferenceaftalen.Statens Indkøb genudbød i 2010 rammeaftalen for hotelophold, og der blev ind-gået delaftaler for 25 byer/områder i Danmark med tilstrækkelig stor volumen afovernatninger til, at der vurderes at kunne opnås bedre priser ved fælles forplig-tende indkøbsaftaler,jf. bilag 1.Såfremt et hotelophold ikke finder sted i et af de 25 geografiske områder, der eromfattet af en delaftale, som det er tilfældet med byerne Næstved, Vordingborg,Nykøbing Falster, Maribo og Nakskov, er den statslige institution ikke forpligtettil at benytte de hoteller, der er leverandører på hotelaftalen. Hoteller i de geogra-fiske områder, der ikke er aftaledækket, har således fortsat mulighed for at tiltræk-ke statslige kunder.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Statens Indkøb gennemførte i 2009 et udbud af konferencefaciliteter og indgik 24delaftaler fordelt på 12 geografiske områder. For hvert geografisk område er derindgået både en delaftale med overnatning og en delaftale uden overnatning. Forhvert område er der mindst to leverandører, og der er i alt indgået aftale med 66konferenceleverandører på konferenceaftalen.Blandt de 12 geografiske områder har Statens Indkøb gennemført udbud om kon-ferencefaciliteter for Vest- og Sydsjælland, samt for Lolland og Falster-området.For Vest - og Sydsjælland-området er der indgået delaftaler med syv leverandører.Der henvises til oversigten over aftaleleverandører fordelt på kommuner i bilaget.De statslige institutioner er forpligtet til at benytte de leverandører, der er med idelaftalerne for hvert geografisk område. Såfremt der afholdes konferencer påikke brofaste øer, som ikke er omfattet af delaftalernes geografiske dækningsom-råde, eller andre områder, hvor der ikke er indgået en delaftale, kan kunden fritvælge konferencefaciliteter.Hotelaftalen og konferenceaftalen indeholder visse undtagelsesbestemmelser iforhold til forpligtelsen til at købe konferencefaciliteter og hotelophold hos aftale-leverandører. Kunden er ikke forpligtet af rammeaftalen, hvis kunden har speciellebehov, der ikke kan imødekommes af aftaleleverandørerne, eller hvis det ud fra entotaløkonomisk betragtning vil være helt unødvendigt omkostningsfuldt at benytteaftaleleverandørerne.De geografisk fordelte delaftaler i hotelaftalen og konferenceaftalen samt mulig-heden for at vælge leverandører, der ikke er dækket af delaftalernes dækningsom-råder, tilgodeser således en balanceret geografisk fordeling.På den baggrund finder jeg ikke, at der er grundlag for at ændre de nuværenderammeaftaler for hotelophold og konferencefaciliteter og genudbyde disse.
Med venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen